Daniel Poohl: Stoppa de vedervärdiga attackerna mot SD

Sverigedemokraterna är ett utsatt parti. Enligt säkerhetspolisens utsätts partiet för omfattande och systematiska hot från den så kallade autonoma miljön. I den här valrörelsen har våldet och trakasserierna fortsatt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Under de senaste dagarna har Sverigedemokraternas torgmöten attackerats. I lördags blev en ung sverigedemokrat offer för den ständigt pågående våldskampanjen som partiets utsätts för. 

 Att kasta sten och försöka stoppa Sverigedemokraternas möten borde strida mot varje demokratisk instinkt. När det gäller misshandeln av den unge sverigedemokraten finns knappt ord. Dådet är så vedervärdigt, fegt och overkligt samvetslöst att det nästan känns överflödigt att understryka allvaret i det. Just därför är det ändå nödvändigt. Politiskt våld måste fördömas. Det får inte förbises eller förminskas, oavsett vem som drabbas.


Sverigedemokraterna är upprörda över att inte tillräckligt många fördömande röster har hörts. Det har de all rätt att vara. Det finns förmodligen en rädsla att ge attacken "för" stor uppmärksamhet bland partiets motståndare och media. Men den här typen av händelser måste bedömas bortom sådana prioriteringar. Om det gynnar Sverigedemokraterna eller inte är ointressant. Frågan vi måste ställa oss är; vad är det som gynnas av att man håller tyst. Vi vet alla svaret på det. I tystnaden får våldet och trakasserierna breda ut sig, 

 En sådan tystnad kan vara ödesdiger. För Sverigedemokraterna och för hela det demokratiska samhället. 


Daniel Poohl

 chefredaktör för tidskriften Expo.