DEBATT | KRIMINALITET. När jag kollar på nyheterna och hör om ytterligare en dödsskjutning brukar jag trösta mig med att det troligtvis är en kriminell individ som blivit skjuten av en annan kriminell. Jag förstår så klart att det finns många anhöriga runt den omkomne som får lida av det som inträffat. Men jag kan inte undgå att tänka att det är den kriminella individen som själv satt sig i den situationen med den tragiska utgången.
Så med andra ord, hade alla skjutningar och andra våldsdåd enbart drabbat andra kriminella hade jag i ärlighetens namn inte haft så stort problem med det. Men tyvärr ser verkligheten inte ut så då vi haft flera våldsdåd på senare tid som drabbat helt oskyldiga.
Nu har jag sett vad en handgranat kan åstadkomma
Bland flera tragiska händelser tänker jag närmast på den man som för bara ett par veckor sedan på värsta tänkbara sätt drabbades när han tog upp vad som visade sig vara en handgranat från torget i Vårby gård. Granaten exploderade och mannen omkom, allt bevittnat av mannens fru. Jag var själv på plats och fick se vad en handgranat kan åstadkomma. Jag fick se fantastiska kolleger vårda mannen som drabbats av rena krigsskador. Detta i Sverige år 2018.

Det är inte första gången oskyldiga drabbas av förortsgängens våld, och troligtvis inte den sista. Även om det fortfarande är relativt sällan "fel" person skjuts till döds så förekommer det.
Och även om allmänheten inte alltid drabbas direkt av våldet och annan kriminalitet så bidrar det till en känsla av otrygghet i området där man bor.
LÄS MER: Änkan Wanna, 45, berättar: Såg sin älskade Daniel sprängas av handgranaten
Tror Morgan Johansson på allvar att gängen ska lämna in sina handgranater?
Vad görs då för att få till en förändring? Enligt min mening absolut ingenting som kommer göra någon större skillnad och vända utvecklingen. Vi har en justitie- och inrikesminister i Morgan Johansson vars svar på problemen är att införa en amnesti för bland annat handgranater.
Jag tycker detta med tydlighet visar hur oförstående vissa politiker är när det gäller dessa problem. Tror Morgan Johansson att en kriminell man i förorten, efter att ha införskaffat en handgranat, ska gå in till närmsta polisstation och lämna in densamma? För att inte tala om det praktiska. Vill Johansson samla in handgranater till receptionerna i landets polisstationer? Efter att ha sett vad en handgranat kan åstadkomma kan jag tycka att det är en ganska dålig idé.
För mig är ekvationen enkel. Ska situationen ändras inom en relativt snar framtid krävs det två rejäla reformer. Då pratar vi inte arbetsmarknadspolitiska åtgärder, bostadsbyggande eller fler fritidsgårdar.
Dan Eliasson förmedlade en falsk bild av situationen
Vi har dessutom en rikspolischef i Dan Eliasson som nu försöker förmedla en bild av att utredningsresultaten har vänt uppåt, utan att berätta att detta gäller relativt lättutredda trafikbrott och narkotikabrott och alltså inte våldsbrott.
EFTER ATT DEBATTARTIKELN PUBLICERATS KOM NYHETEN OM ATT DAN ELIASSON LÄMNAR POSTEN SOM RIKSPOLISCHEF.
Vilken verklighet lever du i? Hur kan du som rikspolischef sitta i SVT:s "Agenda" och vara nöjd med att polisen redovisar fler våldtäktsärenden till åklagare, när andelen våldtäktsbrott som man redovisar är lägre än tidigare? Sanningen är alltså att den senaste tidens ökning av antalet våldtäktsärenden har gjort att polisen nu lyckas lösa fler våldtäktsbrott sett till antalet.
Med den logik som Eliasson uppenbarligen förespråkar är det alltså positivt om antalet våldtäkter ökar då detta troligtvis leder till att polisen lyckas lösa fler brott.
LÄS MER: Polismannen: Hur grov ska våldtäkten vara för ett vettigt straff?
Istället för att rikspolischefen ska sitta i tv-studior och försvara dåliga utredningsresultat vill jag ha en rikspolischef som förstår allvaret i situationen, som står bakom sin personal som gång på gång uttrycker att resurserna inte är tillräckliga, som högljutt kräver mer pengar från regeringen för att vända den negativa utvecklingen både gällande polisflykt och bristande resultat.
Jag vill också att ansvariga ministrar genomför förändringar som faktiskt gör skillnad, och inte bara slänger ur sig förslag som låter bra för stunden men som i själva verket är verkningslösa i det stora perspektivet.
Än så länge har jag inte sett ett enda förslag från sittande regering som ökar viljan för befintliga poliser att stanna kvar inom yrket, eller för andra att vilja söka sig till polisyrket.
För mig är ekvationen enkel. Ska situationen ändras inom en relativt snar framtid krävs det två rejäla reformer. Då pratar vi inte arbetsmarknadspolitiska åtgärder, bostadsbyggande eller fler fritidsgårdar.
Det krävs väsentligt fler poliser i tjänst
Nej, för att vända på skutan här och nu måste de kriminella i förorten bekämpas med kraft. För att detta ska vara möjligt krävs först och främst väsentligt fler poliser. Poliser som kan jaga de kriminella dygnet runt och se till att de lagförs för de brott de begår. Än så länge har jag inte sett ett enda förslag från sittande regering som ökar viljan för befintliga poliser att stanna kvar inom yrket, eller för andra att vilja söka sig till polisyrket.
Vill regeringen behålla poliserna inom kåren och dessutom att platserna på polishögskolan ska fyllas med kvalificerade personer, finns det bara ett sätt att lösa problemet. Det stavas lön!
Är man att anse som myndig får man också ta konsekvenserna för sina handlingar som en vuxen person i form av ett kännbart fängelsestraff. Och för den som begår nya brott efter sin första dom ska påföljden skärpas avsevärt för varje gång man döms.
Förutom en stor ökning av antalet poliser krävs en lagstiftning som möjliggör att den som lagförs också försvinner från området under en längre tid. Då syftar jag närmast på fängelsestraff, men också på åtgärder för socialtjänsten för de kriminella som ännu inte fyllt 18 år.
LÄS MER: Därför slutar jag som polis efter 41 år
Det daltas med ungdomsrabatt och mängdrabatt
Visst, det ser bra ut att som sittande regering skärpa straffen för vissa typer av brott. Men vad blir skillnaden i praktiken när lagstiftaren bestämt att andra påföljder än fängelse ska prioriteras, att frigivning sker efter två tredjedelar av straffet, ungdomsrabatt för den under 21 år, och den så kallade mängdrabatten för den som begår flera brott?
För mig är det solklart. Är man att anse som myndig får man också ta konsekvenserna för sina handlingar som en vuxen person i form av ett kännbart fängelsestraff. Och för den som begår nya brott efter sin första dom ska påföljden skärpas avsevärt för varje gång man döms.
I arbetet som polis träffar jag många kriminella, och min känsla är att många av dem inte bryr sig nämnvärt om de åker fast. Risken för att åka fast är helt enkelt för liten, och konsekvenserna om så blir fallet för små.
Ska vi komma till bukt med gängbrottsligheten finns det enligt mig bara en väg att gå: Att livnära sig på brott ska resultera i tydliga och kännbara konsekvenser, vilket inte är fallet i dag.
Av Fredrik Marklund
Polis, Farsta