REPLIK. Jag och många andra med adhd är vana vid att bemöta myter och påhitt runt vår diagnos, men den mest seglivade är sannolikt att adhd i själva verket är ”dålig uppfostran”.
Psykologiprofessor Jerome Kagan skriver i sin debattartikel (Adhd är inte en enda sjukdom 23/4) om adhd och är kritisk. Han menar att det inte är en diagnos utan i själva verket ett flertal olika tillstånd som behöver behandlas separat.
Jag ser positivt på en öppen debatt om adhd, men den måste i så fall präglas av saklighet och fakta, inte myter och grundlösa påståenden. Och problemet med Kagans text är att de flesta av hans påståenden är direkt felaktiga.
LÄS MER: Adhd är inte en enda sjukdom
Det är först värt att notera att Kagan inte är någon expert på området. Han har publicerat ett antal studier inom psykologi, men ingen av dem har varit inriktade på adhd eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Psykologer är generellt sett inte heller experter på medicinsk behandling, eftersom det är psykiaternas jobb.
När jag läser artikeln blir det tyvärr uppenbart att Kagan inte är särskilt kunnig i frågan. Inledningsvis menar han att adhd-läkemedel enbart hjälper "en minoritet" av personerna med diagnosen. I verkligheten har studier från bland annat Yale University i USA visat att metylfenidatbaserade läkemedel (den vanligaste typen av adhd-läkemedel) hjälper så många som 70 procent av de som har en diagnos. Det är knappast en minoritet.
Större delen av Kagans argumentation bygger på att många med diagnosen i själva har olika svårigheter relaterade till sin hemmiljö. Han efterlyser därefter tester för att säkerställa hur stor del miljön påverkar adhd-relaterade symptom.
Ironiskt nog är detta precis vad som görs i Sverige. För att få en diagnos genomförs en omfattande utredning som bland annat innebär att man undersöker just miljön för att säkerställa att symptomen inte är relaterade till exempelvis en jobbig hemmiljö eller en dåligt organiserad skola.
LÄS MER: Dags att sluta ifrågasätta adhd
Kagan antyder också att det är tveksamt om adhd är ärftlig eller inte, eftersom man inte har lyckats hitta ”en enda gen” kopplad till diagnosen. Där här är också fullständigt felaktigt.
Den amerikanska psykiatern Stephen Faraone som har studerat adhd i mer än 20 år publicerade 2005 en översiktsstudie. Denna visade att det finns sex gener som är påvisade som riskgener för adhd. Samma studie visar också på att adhd till 75 procent är ärftligt.
Beklämmande är också att Kagan i hela artikeln refererar till adhd som en "sjukdom". Det är inte en sjukdom utan en funktionsnedsättning, vilket är en väsentlig skillnad.
David Skansholm
Sekreterare Attention Göteborg med kranskommuner