Dags för Schyman och regeringen att fördöma hederskulturen

Sara Mohammed.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Helene Bergman.
Foto: Model House, Göteborg
Gudrun Schyman.
Foto: Christian Örnberg
Stefan Löfven.
Foto: Christian Örnberg.

Det svenska samhället har under de senaste åren lidit av en kulturchock beträffande hederskulturens förtryck. 

Men nu verkar den långsamt släppa, skriver Helene Bergman och Sara Mohammed från Glöm aldrig Pela och Fadime.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

2002 mördades Fadime Sahindal för att hon älskade en Patrick. Hon blev ett offer för hederskulturen. 

Fram till nu har hederskulturen förnekats av många i Sverige. Däribland kulturrelativisten och feministen Gudrun Schyman och hennes parti Feministiskt Initiativ. Nu verkar de ha kommit igenom förnekelsefasen. Schyman har den senaste tiden erkänt att hedersförtrycket verkligen existerar i Sverige. Eller så handlar det bara om röstfiske?   

Under de år som gått har kvinnor som levt och lever under den kollektivistiska hederskulturens förtryck i Sverige, skrikit sig hesa för att berätta om förtrycket. Inte minst organisationen GAPF, Glöm Aldrig Pela och Fadime.

Det är kvinnor som flydde från de kvinnoförtryckande länderna, med hopp om att finna friheten i ett av de mest jämställda demokratiska länderna i världen - Sverige. 


I hederskulturen räknas inte individen utan det handlar enbart om kollektivet, klanen, släktens och familjens heder. I det hederskulturella samhället är den kvinnliga sexualiteten en hjärte- och hedersfråga. Det är därför viktigt att flickor från späd ålder indoktrineras i att tro att det är deras egna fria val att vara kyska. Den yttersta symbolen för denna kyskhet är slöjan. 

Argumentet att slöjbärande unga kvinnor säger att det är deras eget fria val att bära slöja, håller inte. Anledningen är att det inom hederskulturen inte finns något som heter individens egna fria vilja eller val. Tvärtom kan hederskulturen liknas vid ett drogberoende eller sektbeteende, eftersom du som individ är beroende av din familj, släkt, klan för din existens och överlevnad.  Visserligen säger man inom klankollektivet att det är ”frivilligt” att bära slöjan, men livsfarligt att inte bära den. Kvinnliga islamister inte att förglömma, som bär slöjan för att skaffa sig bonuspoäng hos Gud i paradiset.  

Många av de kvinnor som sökt friheten i Sverige kom till ett demokratiskt och sekulärt land som säger sig hylla kvinnors egen rätt till sina kroppar och liv. 

De kom till ett land där kvinnokampen resulterat i lagar som värnar om kvinnors rättigheter. De kom till ett land där grundlagarna värnar individens fri - och rättigheter. De kom till landet Sverige där staten och regeringen ska vara garanter mot diskriminering. 

Men vad mötte de? Något som nästan kan kallas för en patriarkal kvinnorasism, eftersom deras ord och berättelser inte har tagits på allvar. 

Tror man att dessa kvinnor och organisationer som kämpar mot hederskulturen ljuger? Eller har alla politiker, myndigheter och media, fram tills nu haft de svenska kulturglasögonen på sig? Nämligen att i alla andra länder gör man precis som i Sverige.


Har det svenska samhället – inklusive den feministiska, socialdemokratiska och miljöpartistiska regeringen och det feministiska partiet Fi – av feghet och konflikträdsla hyllat kulturrelativismen och genom det offrat människor som skändats och mördats under hedersförtrycket?

Nu är det dags att såväl vår feministiska regering som Fi tar mod till sig och fördömer mekanismerna bakom hederskulturen. Inte minst de islamistiska och andra religiösa och traditionella män och kvinnor som under religionens täckmantel utövar förtryck i jämställdhetens och de fria kvinnornas Sverige.

Helene Bergman

Journalist och styrelsemedlem Glöm aldrig Pela och Fadime

Sara Mohammad

Grundare till Glöm aldrig Pela och Fadime. Hedersdoktor vid Medicinska fakulteten, Linköpings Universitet.