Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dags för radikal reform av upphovsrätten

Foto: Per Wissing

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I tisdags genomförde svensk polis en räd mot Undertexter.se och hemsidans servrar konfiskerades på flera platser i landet. Polisrazzian mot Undertexter.se visar hur otidsenlig regeringens syn på information är. Undertexter.se är en hemsida där du och jag kan hämta hem undertexter (subtitles) till filmer.
Hela upplägget för razzian är väldigt märkligt. Att det skulle vara olagligt att skriva ner vad andra säger verkar helt befängt, och tyder på att industrins kontrollbehov nått desperata proportioner. Tilltaget bekräftar hur förlegad regeringens informationspolitik är. Att dela med sig av kultur och kunskap borde i stället uppmuntras - det är bra för samhället och skapar välstånd - och i Undertexter.ses fall rör det sig ju om nyskapade verk.
Delar av svensk polis har blivit en förlängd arm till upphovsrättsindustrin. I krig mellan länder används ibland legosoldater, men i Sveriges krig mot fildelningen används nu legopoliser. Det är orimligt att ordningsmakten lägger resurser på att jaga filmentusiaster som översatt och tidskodat dialogen till filmer.
Vi unga pirater tycker att det är helt fel att utsätta vanligt folk, som inte gjort nå- got fel, för denna typ av korporativistiska maktdemonstrationer. Den enda lösningen på problemet är att genomföra en radikal reform av upphovsrätten, som innebär att fri spridning av text, film och musik blir lagligt samt att de kommersiella skyddstiderna kraftigt kortas ner.


Gustav Nipe 

Förbundsordförande Ung Pirat