Anders MiltonAnders Milton
Anders Milton
Kinna BellanderKinna Bellander
Kinna Bellander
Karl Olov FagerströmKarl Olov Fagerström
Karl Olov Fagerström
Göran JonssonGöran Jonsson
Göran Jonsson
Foto: Samuel UnéusFoto: Samuel Unéus
 Foto: Samuel Unéus

Dags för nödbroms i snuspolitiken

Publicerad

Regeringen vill ändra grundlagen så att det försvårar att gå över från en starkt cancerframkallande produkt till en annan produkt som räddar liv, skriver Snuskommissionen.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

De senaste 25 årens samlade forskning visar att snusande inte leder till cancer eller hjärt- och kärlsjukdomar. Att snuset konsumeras av många i Sverige har resulterat i Europas lägsta tobaksrelaterade ohälsa och en låg andel rökare. I och med att snuset är välbelagt mindre hälsofarligt än cigaretter så ökar medellivslängden och förbättras folkhälsan när människor går över från cigaretter till snus.

Ändå förs nu förslag fram som försvårar för människor att ta steget bort från rökningen då förbudsivern är densamma för snus som för cigaretter. Eftersom de förslag som läggs fram riskerar att försämra folkhälsan känner vi oss föranledda att försöka dra i nödbromsen innan regeringen hunnit gå vidare och föreslå den grundlagsändring som just nu är på remiss. Om man utan faktaunderlag kan ändra grundlagen så att det försvårar för befolkningen att gå över från en starkt cancerframkallande produkt till en annan produkt som räddar liv – ja, då kan man väl snart göra vad som helst. Snuskommissionen släpper därför i dag en ny rapport – ”Statens problem med snuset – Sambandet mellan information och hälsa” - där vi granskar förslagen till grundlagsändringar som vi menar motverkar regeringens påstådda hälsopolitiska ambitioner. Visst är det bra med en vision om ett tobaksfritt samhälle, men hur många ska dö i onödan på vägen dit?

 

LÄS MER: Snusinköp kommer att likna en maffiafilm

 

De olika förslagen har alla det gemensamt att de försvårar för snusarna och inskränker medborgarnas möjligheter att informera sig. Redan beslutat är ett förbud kring att informera om mängden nikotin i snuset. Utrett och just nu på regeringens bord ligger ett förslag om att förbjuda information om vilken smak och lukt som snuset har. En annan fråga som just nu remissbehandlas efter en bristfällig utredning är exponeringsförbud, där säljaren inte får visa upp sin produkt i butiken. Ytterligare en fråga är neutrala förpackningar, där producenten inte får visa upp produktens varumärke.

Rapporten visar att hanteringen av frågor kring kommersiell yttrandefrihet inte har skett på ett seriöst sätt: När regeringen låtit utreda neutrala förpackningar och exponeringsförbud så har det varit utan brett parlamentariskt stöd och utredarna har själva konstaterat att de inte fått möjlighet att göra ett gediget arbete.

 

LÄS MER: Förbjud cigarettförsäljningen nu

 

Det finns inget bra alternativ till att låta människor göra egna och välinformerade val. Då måste politiken underlätta valmöjligheterna genom fullständig information i innehållsförteckningar, i butiker och på själva förpackningarna. Om en produkt lanseras utifrån att den innehåller mindre fett så kan konsumenten själv göra ett aktivt val baserat på denna information, för att ta ett exempel. Att som tobaksproduktutredningen föreslå motsatt strategi för snuset är både ologiskt och kontraproduktivt.

Regleras något för att det påstås vara hälsofarligt så måste det finnas belägg, annars sysslar lagstiftarna med en farlig godtycklighet. Om förslagen i bredare folklager uppfattas som klåfingriga och obegripliga riskerar det dessutom att skapa ett avstånd mellan väljare och valda som vi redan ser andra oroande exempel på, även här hemma i Sverige.

Vi uppmanar därför regeringen att inte gå vidare med förslagen kring vare sig neutrala förpackningar, exponeringsförbud eller förbud mot information om smak och lukt när det gäller snus. Beredningsunderlagen är bristfälliga och hälsoskälen för en inskränkning av tryckfriheten saknas. Därigenom tar regeringen själv en folkhälsorisk om de vill förbjuda än mer av den konsumentinformation som det borde vara en självklarhet att alla medborgare har rätt till.

 

Anders Milton, ordförande Snuskommissionen, tidigare ordförande och VD för Läkarförbundet

Kinna Bellander, ledamot Snuskommissionen, journalist

Karl Olov Fagerström, ledamot Snuskommissionen, docent och forskare kring nikotin och tobak

Göran Johnsson, ledamot Snuskommissionen, tidigare ordförande IF Metall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag