Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dags att visa vart S är på väg, Löfven

Lars Isacsson (S).
Foto: Pressfoto
Stefan Löfven.
Foto: Jonas Lemberg

Vid valet 2014 så fick S i kommunvalet i Avesta förtroendet från 49 procent av väljarna, SD fick 10 procent. I riksdagsvalet fick S 42 procent och SD 20 procent. Det finns något att lära här och det finns en stor utmaning som vi banne mig måste fånga, skriver kommunalrådet Lars Isacsson (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Socialdemokratin måste sluta kolla i backspegeln. Det är dags att kolla på vägen och ta kommandot över bilen. Annars riskerar vi att hamna i diket också i Sverige. Vi Socialdemokrater måste berätta vart vi är på väg - annars vill ingen åka med oss. 

Vår politik måste vara relevant och den måste finnas i människors vardag. Motsatsen leder till ett underskott i demokratin och en farlig grund för främlingsfientlighet, rasism och extremism. Precis där finns utmaningen både i Avesta, Sverige, Europa och resten av världen.

Det finns en bred majoritet för en gemensam välfärd och att jobben är grunden för samhällets utveckling. När människor har arbete och när vården, skolan och polisen levererar är det tydligt att ett öppet och demokratiskt samhälle har ett starkt stöd. Stödet kan vara splittrat men är tydligt. De odemokratiska och ofta rasistiska krafterna är i betydande minoritet. 


LÄS MER: Löfvens ovilja att agera skapar farliga klyftor 


De politiska rörelser som lyckas är de som både lyckas lösa problem på kort sikt utan att tappa blicken på framtiden och målet med samhället. Det hjälper inte att Sverige levererar en vård i världsklass. Att det finns vägar som fungerar. Att ekonomin går bra. 

Många upplever ändå en osäkerhet inför framtiden. Var finns idén om ett bättre samhälle? Den osäkerheten och den rädslan har många partier på yttersta vänster- och högerkanten fångat upp. 


Min viktigaste uppgift som kommunalråd och socialdemokrat är att vara med och bygga ett samhälle där vi tillsammans kan skapa förutsättningar för att känna trygghet, delaktighet och framtidstro. Det betyder att vi som politiker både måste fånga upp problemen i vardagen och samtidigt leda samhället mot ett mål. Ett samhälle med minskade klyftor, där fler får plugga och jobba och där människor kan påverka sina liv.

För oss som verksamma i en bruksort som Avesta vet vi precis det där. Kommer det inte finnas trygga och schyssta jobb kommer människor söka sig till den som lovar det. Kommer inte polisen kunna agera och beivra brott kommer folk söka sig till den som levererar ordning och reda. Fungerar inte skolan och vården så söker människor lösningar som verkar enklast genom att skylla på en grupp eller en person. Finns inte en idé om framtiden så röstar en på den som har det. 


LÄS MER: Totalflopp för Löfvens främsta vallöfte 


Vid valet 2014 så fick vi socialdemokrater i kommunvalet förtroendet från 49 procent av väljarna, en ökning med 4,4 procentenheter, SD fick 10 procent, i riksdagsvalet fick vi Socialdemokrater 42 procent och SD 20 procent. Det finns något att lära här och det finns en stor utmaning som vi banne mig måste fånga. Politiker måste sluta måla upp allt utanför storstäderna som nostalgiska avfolkningsbygder. Just den bilden är en grogrund för mörka krafter. Det är precis tvärtom. 

Politiker måste sluta måla upp allt utanför storstäderna som nostalgiska avfolkningsbygder, den bilden är en grogrund för mörka krafter.

Bruksorter är jäkligt pragmatiska, förändringsbenägna och framtidsinriktade. I Avesta har vi haft en oavbruten industriproduktion från 1630. Det hade vi aldrig haft om vi nostalgiskt låst våra gränser och tankar. När vår vision om samhället kan gå hand i hand med vardagspolitik så gör vi skillnad. Avesta har vänt en negativ befolkningstrend, fått företag att investera och etablera sig, ökat antalet arbetstillfällen och fått bostadsföretag att bygga bostäder. Fler kan påverka sina liv och få det bättre. 

Framtiden väntar inte på oss. Den får vi börja jobba med nu, eller som vår tidigare S-ordförande i Avesta oftast sa till mig, kör bara kör! Men inte med blicken i backspegeln utan med ögonen nyfiket och rörligt på vägen. På väg till ett samhälle där alla får plats.


Lars Isacsson

Socialdemokrat, Kommunstyrelsens ordförande Avesta Kommun