Arin Karapet. Foto: SLL.Arin Karapet. Foto: SLL.
Arin Karapet.  Foto: SLL.
Den vandaliserade ambulansen. Foto: Anders Eriksson.Den vandaliserade ambulansen. Foto: Anders Eriksson.
Den vandaliserade ambulansen.  Foto: Anders Eriksson.

Dags att vi rensar bort de kriminella gängen

Publicerad

Det får vara slut med allt daltande och bortförklaringar. Det vi nu ser sänder signalen att det övriga samhället tillåter dessa kriminella gäng härja fritt och ta över, skriver Arin Karapet (M).

Ännu en gång har blåljuspersonal blivit attackerad av vandaler i en av Sveriges mest utsatta förorter. Under natten till söndagen möttes ambulanspersonal i förorten Tensta, Stockholm, av ett sönderslaget fordon när de skulle transportera en sjuk person.

Händelsen i sig kommer dessvärre inte som en chock. Det är inte första gången vi möts av liknande nyheter om att kriminella gäng har attackerat polis, brandkår eller ambulans.

Våren 2013 härjade kriminella gäng i Stockholmsförorten Husby i flera dagar. Man förstörde allmän egendom, brände bilar samt attackerade polisen med stenar och brandbomber. Upploppen i Husby blev en världsnyhet.

Det övriga samhället hade kapitulerat för de kriminella subkulturerna som tagit över gator och torg. Senast för en vecka sedan stängdes Ross Tensta Gymnasium på grund av att eleverna hade tagit över. Lärare blev hotade. Elever kom och gick som de ville. Man kunde helt enkelt inte garantera undervisningen.

Ska någon självutnämnd representant för förorten återigen få bortförklara öppen drogförsäljning, skadegörelse, rån och bostadsinbrott med att det är samhällets fel?

 

LÄS MER: Jag förstår varför de kastar sten mot samhället

 

Polisen har larmat om att de i vissa områden undviker ingripanden vid lågprioriterade brott av säkerhetsskäl. Vid insatser i dessa områden åker man in med minst dubbelpatruller, den ena patrullen gör ingripandet medan den andra bevakar fordonet för att undvika ett angrepp.

Det är inte värdigt ett rättssamhälle att vissa brott kan begås utan repressalier. Det vi nu ser sänder signalen att det övriga samhället tillåter dessa kriminella gäng härja fritt och ta över. Att låta det ske är vansinne.

Måste olyckan vara framme på allvar innan vi tar tag i dessa problem på riktigt? Kommer medborgare i dessa områden våga tillkalla ambulansen vid nödsituation? Förtroendet för samhällets hjältar kommer att urholkas om vi inte sätter ner foten. Patienten som behövde vård i helgen var lyckligtvis inte i en akutsituation och man lyckades lösa det genom att tillkalla färdtjänst.

Låt oss leka med den hemska tanken att det var en akutsituation och att ambulansvårdarnas insats fördröjdes på grund av att man måste invänta poliseskort. I en livshotande situation är varje sekund avgörande. Vad hade hänt om patienten hade avlidit för att vården inte nådde fram i tid?


LÄS MER: Ni var mer förbannade när det brann i Husby

 

Mellan en och tre procent av boende i dessa områden är kriminellt belastade. I områden som Tensta/Rinkeby rör det sig om cirka 900 personer som finns i Kriminalvården register enligt polisens egen utredning om utsatta områden.

Vi pratar alltså om ett hundratal individer som tagit makten över tusentals hederliga medborgares bostadsområden. Det är dags att vi från övriga samhället sätter ner foten och återskapar den trygghet och samhällsservice som den tysta majoriteten i dessa förorter förtjänar.

Boende i förorten ska känna samma trygghet som alla andra. Deras barn ska kunna gå till skolan utan att behöva oroa sig för att skolan blir vandaliserad, nerbrunnen eller att barnen känner sig otrygga.

Behöver man tillkalla polis, ambulans och brandkår ska de rycka ut lika snabbt som de hade gjort till andra delar av Stockholm.

Det är dags att vi rensar bort de kriminella gängen och återupprättar ordning och reda. Den som tillgriper våld ska ta konsekvenserna av sina handlingar. Oavsett orsak så har man ett eget ansvar.

De som attackerar samhällets hjältar som försöker rädda liv ska garanteras en sak: snabbspår till lås och bom. Det får vara slut med allt daltande och bortförklaringar. Nu krävs handling.

 

Arin Karapet (M)

Ledamot i Landstingsfullmäktige Stockholms läns landsting

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag