Civilminster Stefan Attefall (KD) och KD:s partiledare Göran Hägglund. Foto: Ingvar Karmhed / Svd / Scanpix
Civilminster Stefan Attefall (KD) och KD:s partiledare Göran Hägglund.  Foto: Ingvar Karmhed / Svd / Scanpix

Dags att strippa KD på hbt-frågor

Publicerad
Uppdaterad
Om Göran Hägglund och Stefan Attefall inte är beredda att i grunden göra upp med den förlegade politik som fortfarande präglar delar av deras parti, bör de lämna över ansvaret för hbt-frågor till andra statsråd.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
I morgon kröns Pride­veckan med paraden genom Stockholm. Människor från Sveriges och världens alla hörn tågar tillsammans för att sluta upp bakom hbt-rörelsen.
Under veckan som gått har Pride i Kungsträdgården och på ­Sergels torg varit en plattform för debatt, information och fest i en miljö som både är en frizon och en förebild för många i vars länder en liknande festival skulle vara omöjlig att arrangera.

Trots att vi skriver 2011 finns länder, inte längre än en östersjökryssning bort, där frihet och öppenhet för hbt-personer fortfarande bara är en dröm - länder där du fängslas för din sexualitet och där minsta åsiktsyttring till förmån för rätten att älska vem du själv vill riskerar att mötas med våld och trakasserier.

Under årets Pride har Kristdemokraterna gjort debut med eget tält i Kungsträdgården. Kristdemokraternas ambition är att vara lyhörda, öppna och att svara på frågor, enligt Caroline ­Szyber, KD:s distriktsordförande i Stockholm. Szyber var också en av flera undertecknare i en artikel­ ­­­ på SVT Debatt (2/8) ­i veckan, där Stockholms kristdemokrater bad om ursäkt för kränkande uttalanden som partikamrater gjort om hbt-personer.
Det är glädjande att Kristdemokraterna finns på plats under årets upplaga av Pride, precis som det är glädjande att Caroline Szyber tar avstånd från andra kristdemokraters kränkningar. Det visar att det finns krafter inom KD som är beredda att på allvar ompröva partiets sedan länge förlegade politik i hbt-frågor.
Men därför blir kontrasten också så mycket större mot Szybers partivän, statsrådet Stefan Attefall.

Attefall ser inte några problem med att trossamfund ges statliga bidrag trots att de öppet diskriminerar homosexuella. Enligt Attefall, som har ministeransvar i frågan, strider diskriminering av homosexuella inte mot samhällets grundläggande värderingar - och är således inte ett argument starkt nog för indraget statligt stöd.
Det är en stötande hållning.

Samma inställning tycks tyvärr finnas även hos Kristdemokraternas partiledare.
I frågan om tvångssterilisering vid könsbyte har socialminister Göran ­Hägglund varit mycket tydlig. Han vill inte göra minsta ändring i lagen som i dag tvingar människor som genomgår ett könsbyte att sterilisera sig. Hägglund anser att den som väljer att byta kön måste gå hela vägen. Antingen eller och ordning och reda tycks vara ­ledorden på Socialdepartementet.

Under Göran Hägglunds ledning har Socialdepartementet även dragit två andra frågor i långbänk. Det handlar dels om att ge möjlighet för ensam­stående kvinnor att genomföra insemination, dels om att tillsätta en utredning för att belysa de mycket svåra frågor som handlar om surrogatmödraskap.
Det är inte rimligt att ett majoritetsskifte ska vara enda sättet att lösa upp dessa frågor på grund av att ett parti har intagit en extrem position. I stället bör ansvaret för att handlägga den aktuella lagstiftningen under en begränsad period föras över till andra statsråd. Kristdemokratiska ministrar kan sen välja att reservera sig i statsrådsprotokollet.

På så sätt kan riksdagen få väl genomarbetade lagförslag att ta ställning till.
Ska sexuellt likaberättigande och öppenhet, som är årets tema på Stockholm Pride, bli någonting som Sverige främjar mer än bara en vecka om året krävs det att vi får en annan hållning till frågorna på departementsnivå. Därför är det avgörande för svensk politik att social­minister Göran Hägglund och civilminister Stefan Attefall väljer att lyssna på den grupp inom deras eget parti som predikar öppenhet framför inskränkthet. Fortsätter de som i dag, vilket är detsamma som att köra på som om ingenting hade hänt, är det hög tid att göra en ansvarsrockad i den svenska regeringen.

Om Göran Hägglund och Stefan Attefall inte är beredda att i grunden göra upp med den förlegade politik som fortfarande präglar delar av deras parti, bör de lämna över ansvaret för hbt-frågor till andra statsråd.
Bara så kan Sverige få en human politik på hbt-området. En politik som på allvar utgår från tanken om alla människors lika värde.

ANDERS W JONSSON

Riksdagsledamot (c) och en av kandidaterna till ny ordförande i partiet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag