"Socialdemokraterna vägrar att ge tydliga svar inför landstingsvalet", skriver Filippa Reinfeldt. Foto: Cornelia Nordström
"Socialdemokraterna vägrar att ge tydliga svar inför landstingsvalet", skriver Filippa Reinfeldt. Foto: Cornelia Nordström

Dags att sluta slingra er om vårdvalet, S

Publicerad

Under de senaste sju åren har alliansen gjort stora förbättringar för att kunna ge stockholmarna en modern sjukvård av högre kvalitet. Ansvar för ekonomin har gjort att Stockholms läns landsting har haft en budget i balans sju år i rad sedan maktskiftet 2006. Det har i sin tur möjliggjort investeringar motsvarande 35 miljarder kronor för att bygga ut och modernisera sjukvården inför framtiden.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vi i alliansen ser samtidigt med oro hur Socialdemokraterna vägrar ge väljarna tydliga svar inför landstingsvalet i september. Gång på gång slingrar de sig när de får frågor om vårdvalet, förlossningsvården och ekonomin. Socialdemokrater i alla landsting och regioner bör ge svar på fyra frågor som väljarna ställer sig inför landstingsvalen.

Det är få områden i sjukvården som har granskats och utvärderats lika ingående som vårdvalet. Resultatet är entydigt; patienterna är de stora vinnarna. Vårdvalet har kortat ned köerna, gjort patienterna nöjdare och höjt kvaliteten på vården. Detta samtidigt som Socialdemokraterna i tidningar och i sin retorik i hela landet beskriver hur avskyvärd de tycker valfrihetsreformen är. Ett ständigt ifrågasättande av valfriheten skapar osäkerhet och oro bland medborgarna.

Är det ett vallöfte att inte avskaffa vårdval?

Historiskt har svensk sjukvård definierats av långa vårdköer. Regeringen har med kömiljarden tillsammans med landstingens satsningar förändrat den situationen och vårdköerna är i dag radikalt mycket kortare än tidigare. Socialdemokraterna har stått på åskådarläktaren och med bröst- toner kritiserat satsningar som har lett till kortare vårdköer.

Är det ett vallöfte från Socialdemokraterna att riva upp kömiljarden och åter- införa långa vårdköer?

Det handlar om jobben. Det är bara när fler människor har ett jobb att gå till vi också kan bygga ut akutmottagningarna, höja lönerna för specialistsjuksköterskor och bygga ut sjukvården för våra äldre. Därför är jobbpolitiken central för alla landsting och regioners möjlighet att investera i mer och bättre sjukvård. Tack vare en ansvarsfull jobbpolitik och effektiviseringar i landstingets verksamheter har alliansen i Stockholms läns landsting ordning och reda i ekonomin. Därför kan vi bygga ut fler vårdplatser och korta köerna genom ytterligare satsningar på vårdval. Tidigare var det 24 månaders väntetid på en dyslexiutredning i Stockholm, i dag är det två-tre veckor.

Det är svårt att hitta Socialdemokraternas framgångsmodell där de klarar av att visa en ekonomi i balans och samtidigt bygga ut antalet vårdplatser och korta köerna. Landstinget i Dalarna har år efter år haft underskott i ekonomin. I Västerbotten lägger Socialdemokraterna ned vårdcentraler trots kompakt motstånd från medborgarna.

Var är Socialdemokraternas skyltfönster i Sjukvårdssverige där ansvar tas för ekonomin, fler vårdplatser och kortare köer?

Förlossningsvården är hårt pressad på flera ställen i landet, bland annat i Västra Götalandsregionen och Stockholms län. I Stockholms län är utmaningen både att åtgärda platsbristen för att minska antalet hänvisningar och förbättra arbetsmiljön för medarbetarna. Därför genomför vi en rad åtgärder i Stockholmsregionen för att lösa situationen på både kort och lång sikt. Bara om några veckor öppnar ytterligare en förlossningsklinik i Stockholm med kapacitet att ta hand om 4 000 förlossningar per år och ytterligare ett BB öppnar 2017 på St Görans sjukhus. Alliansen i Stockholm genomför också en särskild lönesatsning på barnmorskor, vilket är ett bristyrke. Vi har tillsammans med regeringen också säkerställt fler utbildningsplatser på sjuksköterskeutbildningarna.

Socialdemokraternas egna lösningar lyser med sin frånvaro. Ett av deras skarpa förslag handlar bland annat om att lägga parkettgolv på förlossningsklinikerna och erbjuda mat till pappan/partnern under förlossningen. Alliansen är övertygad om att utmaningarna är större än så.

Är prioriteringen av parkettgolv på förlossningsklinikerna ett vallöfte som ska gälla alla landsting och regioner i Sverige eller är det bara i Stockholm?

Framtidens vård kräver handlingskraft och långsiktighet. Socialdemokraternas ovilja att ge besked i en rad stora och viktiga frågor skapar oro och osäkerhet. Väljarna väntar fortfarande på svar från Socialdemokraterna om framtiden. Vi i alliansen fortsätter med raka besked och handling för nöjdare patienter och bättre sjukvård.

Filippa Reinfeldt

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag