Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dags att införa lag på maxränta för sms-lån

Julen är en högtid med traditioner, men också en tid präglad av en tilltagande julklappshets, skriver Roland Utbult.

Julen är en högtid med traditioner, men också en tid präglad av en tilltagande julklappshets.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

För den som har en kärv ekonomi kan ett snabblån förvandla julen till en fallucka rakt ned i skuldfällan. Det är hög tid att vi stänger möjligheterna för snabblåneföretag att sätta fler utsatta i skuld och värna julen som en familjehögtid för glädje och samvaro.

Snabblånen, eller SMS-lånen, ger för många en möjlighet att själva ta ett ”förskott på lönen”, och konsumera lite mer innan man fått pengar i handen. För andra kan snabblånet vara sista utvägen - ett sätt att få mat på bordet, betala hyran eller klara sina räkningar. Dessvärre finns oseriösa företag som utan kreditkontroller ställer ut snabblån till ockerräntor, vilket gör att många hamnar i kläm. För 2012 rapporterade Kronofogden drygt 57  000 obetalda snabblån, 62 procent fler än året innan.

Alliansregeringen har stegvis skärpt kraven på snabblåneföretagen. Nya förslag är på gång. Det tycker vi kristdemokrater är bra, men vi vill gå längre. Vi menar att räntorna som erbjuds på många snabblån är att jämställa med ocker. Därför vill vi ha ett tak på räntan, något som redan finns i exempelvis Finland. I Finland är räntetaket 51 procent, något som i sammanhanget känns rimligt. Exakt var ett svenskt räntetak ska ligga, bör dock utredas.

Vi vill också förbjuda företag att låna ut till den som har en obetald skuld eller betalningsanmärkning från tidigare snabblån. Därigenom kan vi minska risken för att fler ekonomiskt utsatta hamnar i skuldfällan – och värna julen som en högtid för glädje och samvaro.


ROLAND UTBULT,

är gruppledare för Kristdemokraterna i Civilutskottet.