Makthavare. Maria Schottenius, kulturchef på Dagens Nyheter
Makthavare. Maria Schottenius, kulturchef på Dagens Nyheter

Dags att granska Marias nätverk

Publicerad
Uppdaterad
I går skrev DN:s kulturchef Maria Schottenius att Alexander Bards numera riksbekanta mejlinglista Elit korrumperar.
I dag får hon svar på tal av Expressen-krönikören och listchefen Linda Skugge. Hon anser att det är Schottenius och hennes vänner som utgör den verkliga eliten, och undrar om inte Schottenius är - just det - vänskapskorrumperad.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Kära läsare,

jag kommer med en bok i maj som heter Ett tal till min systers bröllop. Jag passar på att göra lite reklam för den för efter den här texten lär den bli sååå lustmördad (av Björn Ranelid, hahaha!) på kultursidorna alternativt ihjältigen. Det är en jätterolig bok, man skrattar så man gråter. Risken att jag får gå på a-kassa är också stor. För ingen kommer vilja anställa mig efter det här. Expressen kanske vill ha kvar mig. Jag kanske får vara med på Elit. Alexander Bard kommer kanske gilla mig, jag vet inte, han är ju en ganska läskig karl som man aldrig kan veta var man har. Hörru Alexander, får jag fakturera Elit om jag går med er och levererar skvaller? Jag har inte så mycket att leverera, jag sitter mest i ett kök i Sollentuna och väntar på att den gratinerade falukorven ska bli klar, men ändå. Nånstans måste jag ju få in deg.

Den där Mustafa Can

har granskat på helt fel ställe! Var du yr i nattmössan eller? Eller är du så feg att du inte vågar ge dig på dem som verkligen borde granskas? Kanske viktigt att hålla sig väl med dem som kan ge dig fiiiina recensioner på snobb-dn, och dem som kan ge dig stipendier och stora journalistpriset? Och du måste ju definitivt hålla dig väl med förläggarna så du har nån som kan ge ut dina böcker, för att inte tala om dem som bestämmer vilka som får sommarprata. Ojojoj, här gäller det visst att smöra på rätt ställe. Mustafa, hur modigt är det att granska och göra sig ovän med fucking Elit?

Äntligen kommenterade

Maria Schottenius själv Elitskandalen. Men stor rubrik skrek DN kultur: "Att hon (Anna Björkman, min anm) flitigt deltog som skribent på listan i ett forum där våra konkurrenter ingår, diskuterade kommande publiceringar var inte förenligt med hennes arbete på redaktionen", skriver Schottenius. Men Maria, känner inte du Olle Svenning lite väl intimt om man säger så. Hur kan vi lita på att ni inte snackar om "kommande publiceringar" med varann innan ni pussar varandra godnatt? Va? "Dessutom blev hennes extra komplicerad eftersom Alexander Bard deltar i melodifestivalen som artist. Man kan inte rapportera och recensera från en tävling där en av de medverkande styr ett av ens privata nätverk", fortsätter Maria. Va, är detta ett skämt!? "Extra komplicerad." Haha! "Privata nätverk." Tänkte du innan du skrev den där krönikan, Maria? För hur ser egentligen ditt privata nätverk ut? Du är ju bästis med diverse författare till exempel Kerstin Ekman och har kontakter ända in i akademien.

Elit består till

största delen av vanliga reportrar, frilansar och mediemänniskor utan makt. De som sitter på de riktiga stålarna och den verkliga makten är mediecheferna, såna som Maria Schottenius, och hur jävla vettigt är det att dessa frotterar sig med politiker och andra makthavare som de ska granska? Vad är värst, att en frilansare kallar en annan skribent för "tjock" eller att mediecheferna är polare med statsråden? Olle Svenning har väl mycket goda kontakter med sosseeliten, har han ätit ute på Harpsund? Var du med då, Maria? Var ripan god? Eller var det gåslever? Maria, är inte du bästis med Margot Wallström? Var inte du med i Stödstrumporna när du var chef på Expressen? Var inte Anna Lindh en av dina bästa väninnor? Titta vad jag hittade! En artikel som du skrev i Expressen den 12 september 2003. "Hon (Anna Lindh, min anm) och jag har rusat runt i olika butiker, senast i London för att köpa kläder till dem, och i våras fjärrdirigerade hon mig på mobiltelefon från Prag där jag flängde mellan varuhusmodulerna i New York för att få fatt på rätt snitt och rätt storlek på jeans till pojkarna."

Hur många middagar

har du ätit med ministrar och statsråd? Har du köpt presenter till andra politikers små pojkar eller flickor? Vilka fler dricker du te med efter att de varit med i debatter i teve? Är det inte dags att granska det? Varför entlediga en begåvad frilansande ensamstående småbarnsmamma från ett tremånadersvik? Är ni från vettet? Själva sitter ni säkert med era miljoner i årslön och äter jättegod gåslever med Göran och Anitra. Att ni inte skäms! "Det gäller att välja sitt sällskap, Olle Wästberg. Det finns bättre eliter", avslutar Maria.

Just det, Maria

väljer den riktiga makten, dvs Göran och statsråd och politiker. De är rikare och det är mer gåslever och mer makt på riktigt. Det är maktens riktiga maktelit. Ni kan väl starta en egen lista: maktelit är ett bra namn. Nu ska jag skriva ett inlägg på min egen lista Morsorna, det kommer handla om hur vi ska övertala Anna Björkman att komma tillbaka till oss och nej, ni får inte vara med. Den är sluten. Privat. Det är bara utvalda mammor som får vara med. Buhuhu vi får inte vara med, kanske ni säger. Men sen när får alla vara med? LINDA SKUGGE Linda Skugge är författare och krönikör i Expressen. Hon är också ägare av listan Morsorna, startades 2001. Dessutom ägare av listorna Lyxförfattarna och Frilansbrudarna och Västerhöjd. Så här startar du din egen lista: []www.yahoo.com, gå in på yahoo groups och följ instruktionerna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag