Jessica Schedvin, lärarstudent.Jessica Schedvin, lärarstudent.
Jessica Schedvin, lärarstudent.
Dags att förbjuda pennan i undervisningen? Foto: Jessica Gow / TTDags att förbjuda pennan i undervisningen? Foto: Jessica Gow / TT

Dags att förbjuda pennan i undervisningen?

 Foto: Jessica Gow / TT

Dags att förbjuda pennan i klassrummet

Publicerad

Återigen blossar skoldebatten upp om distraktioner i klassrummet som stör både lärare och elever.

Det är dags att sätta punkt och ta tag i problemet – nämligen pennan, skriver lärarstudenten Jessica Schedvin.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Som blivande lärare är jag medveten om att det finns ett stort hot mot min undervisning. Det är elevernas distraktionsmoment som tar fokus från mitt agerande i klassrummet. Det finns en desperation över att se fallande resultat som i sitt sammanhang bidrar till en sämre miljö för både lärare och elever. Jag har lokaliserat det största hotet mot skolans utveckling. Pennan.

Sedan pennan blev en självklarhet i klassrummet har skolresultaten sjunkit till en skrämmande låg nivå, en utveckling som startade redan i utbildningshistoriens begynnelse.

Likt som läraren Björn Eriksson skriver på Aftonbladet Debatt sitter elever allt för ofta ”med blicken vänd neråt och inåt hörs eller syns inte undervisningen”. Sedan pennan kom in i klassrummet har dessa missbrukats och det är uppenbart hur eleverna alltför ofta väljer att använda pennan i stället för att lyssna på läraren.

 

LÄS MER: Läraren: Dags för en skola utan läxor

 

Självfallet går det att skriva med en penna, men det går också att rita med en penna. Du kan dessutom leka med pennan eller till och med slåss med den vassa pennspetsen. En fin penna är en statussymbol i klassrummet och det finns även tendenser till att elever jämför pennskrin på lektionstid. En konsekvens av pennans intåg i klassrummet är även att lärare inte får beslagta elevers pennor.

Med en penna har våra elever oändliga möjligheter att distraheras från skolans uppdrag – att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper och värden. I skolans styrdokument står dessutom ingenting om att pennor är en självklar del av undervisningen, men trots det verkar vissa lärare anse att penntekniken ska vara inkluderas i klassrummet för alla elever. Ett hot mot lärarkollegiet.

Det är dags att förbjuda pennan.

 

LÄS MER: Därför slutar jag som lärare efter 30 år

 

Nej. Jag vill så klart inte förbjuda pennan. Istället vill jag inte att mina kommande elever använder vare sig pennor eller telefoner på ett osunt sätt i klassrummet. Både pennor, papper, datorer och telefoner öppnar dörrar till en kunskapsvärld som aldrig har varit större. Jag som lärare har som uppdrag att öppna denna värld och hjälpa eleverna att hantera det. I en värld där tekniken är självklar på rasten bör det även vara så i klassrummet.

I dag går alla människor runt med en fantastisk värld i sin ficka. Litteratur, film, språk och specialpedagogiska resurser har aldrig varit så tillgängligt som det är idag och som lärare har jag ett uppdrag att förvalta det.

Med både pennor och telefoner kan fantastiska saker ske. Därför ska de välkomnas som en naturlig del i klassrummet.

 

Jessica Schedvin

Lärarstudent

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag