Staffan Danielsson (C). Foto: SVEN LINDWALLStaffan Danielsson (C). Foto: SVEN LINDWALL
Staffan Danielsson (C).  Foto: SVEN LINDWALL
Peter Springare. Foto: SVEN LINDWALLPeter Springare. Foto: SVEN LINDWALL
Peter Springare. Foto: SVEN LINDWALL
Jerzy Sarnecki. Foto: YLWA YNGVESSONJerzy Sarnecki. Foto: YLWA YNGVESSON
Jerzy Sarnecki.  Foto: YLWA YNGVESSON

Dags att Brå slutar mörka verkligheten

Publicerad

I de gamla kommunistdiktaturerna hemlighöll man statistik i "folkuppfostrande syfte". Att detta nu sker i vår svenska demokrati är rätt ofattbart, skriver riksdagsledamoten Staffan Danielsson (C).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I en öppen demokrati ska verkligheten redovisas och inte hemlighållas. Det är illavarslande om elementär statistik förbehålls forskare men inte är tillgänglig för medborgarna. Det kan undergräva tilltron till myndigheter, medierna och politiker och driva medborgare att söka information på nätet av mycket blandad kvalitet.

Jag har sedan ett halvår tillbaka genom artiklar, motion och fråga till justitieministern krävt att Brottsförebyggande rådet (Brå) och regeringen ska sluta mörka verkligheten i några avseenden vad gäller statistik och rapporter om brott. I just brottsstatistiken anges just på brottsområdet inte längre nationalitet och rapporter görs inte längre om brottsligheten bland svenskar och invandrare.

Brå skrev 2005, när man släppte sin senaste rapport i ämnet, att verkligheten behöver beskrivas för att förebygga ryktesspridning. Jag anser att nuvarande mörkläggning är kontraproduktiv och gör att många tror att personer med utländsk bakgrund begår nästan alla brott i Sverige, vilket ju är helt fel.

LÄS MER: Peter Springare, vems ärenden springer du? 


Den erfarne brottsutredaren Peter Springare gav i ett laddat Facebookinlägg sin syn på att hans vardag domineras av brottslingar med utländsk bakgrund, vilket fått polisledningar att ta avstånd och att  anmäla honom för hets mot folkgrupp.  

Orsaken till att Springares uttalanden fått så stor uppmärksamhet är naturligtvis frånvaron av statistik och analys på detta område i dessa avseenden sedan 2005.

Brottsforskaren Jerzy Sarnecki och justitieministern har båda sagt att aktuell statistik på detta område, trots den rekordstora migrationen de senaste tio åren, inte ska offentliggöras eftersom kunskap om dagsläget redan finns genom analys och statistik för 10 och 20 år sedan och än längre tillbaka. Detta är oerhört märkliga uttalanden som jag betecknar som tjänstefel. I de gamla kommunistdiktaturerna hemlighöll man statistik i  "folkuppfostrande syfte". Att detta nu sker i vår svenska demokrati är,  låt vara i förment välmenande syften, rätt ofattbart.

 

LÄS MER: Jag har ingen som helst respekt för att en polis vårdslöst generaliserar  Med samma resonemang borde Jerzy Sarnecki och Morgan Johansson väl hävda att det knappast behövs någon brottsstatistik alls, eftersom det sedan länge är väl dokumenterat att människor begår brott.

Den uppmärksamhet och den ryktesspridning som frånvaron av en relevant statistik på just detta samhällsområde, brottslighet, nu leder till bör självfallet snarast rättas till genom att statistik åter offentliggörs, som den utan någon dramatik görs på andra samhällsområden och i andra länder. 

Frånvaron av relevant statistik leder till ryktesspridning.

Och med en så hög migration som skett de senaste 10 åren borde det vara självklart att Brå snarast, på eget initiativ eller på uppdrag av regeringen, gör en uppdaterad analys av brottsligheten på samma sätt som senast skedde 2005.Staffan Danielsson
Enskild riksdagsledamot (C)

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag