Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dags att Brå slutar mörka verkligheten

Staffan Danielsson (C).
Foto: SVEN LINDWALL
Peter Springare.
Foto: SVEN LINDWALL
Jerzy Sarnecki.
Foto: YLWA YNGVESSON

I de gamla kommunistdiktaturerna hemlighöll man statistik i "folkuppfostrande syfte". Att detta nu sker i vår svenska demokrati är rätt ofattbart, skriver riksdagsledamoten Staffan Danielsson (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I en öppen demokrati ska verkligheten redovisas och inte hemlighållas. Det är illavarslande om elementär statistik förbehålls forskare men inte är tillgänglig för medborgarna. Det kan undergräva tilltron till myndigheter, medierna och politiker och driva medborgare att söka information på nätet av mycket blandad kvalitet.

Jag har sedan ett halvår tillbaka genom artiklar, motion och fråga till justitieministern krävt att Brottsförebyggande rådet (Brå) och regeringen ska sluta mörka verkligheten i några avseenden vad gäller statistik och rapporter om brott. I just brottsstatistiken anges just på brottsområdet inte längre nationalitet och rapporter görs inte längre om brottsligheten bland svenskar och invandrare.

Brå skrev 2005, när man släppte sin senaste rapport i ämnet, att verkligheten behöver beskrivas för att förebygga ryktesspridning. Jag anser att nuvarande mörkläggning är kontraproduktiv och gör att många tror att personer med utländsk bakgrund begår nästan alla brott i Sverige, vilket ju är helt fel.

LÄS MER: Peter Springare, vems ärenden springer du? 


Den erfarne brottsutredaren Peter Springare gav i ett laddat Facebookinlägg sin syn på att hans vardag domineras av brottslingar med utländsk bakgrund, vilket fått polisledningar att ta avstånd och att  anmäla honom för hets mot folkgrupp.  

Orsaken till att Springares uttalanden fått så stor uppmärksamhet är naturligtvis frånvaron av statistik och analys på detta område i dessa avseenden sedan 2005.

Brottsforskaren Jerzy Sarnecki och justitieministern har båda sagt att aktuell statistik på detta område, trots den rekordstora migrationen de senaste tio åren, inte ska offentliggöras eftersom kunskap om dagsläget redan finns genom analys och statistik för 10 och 20 år sedan och än längre tillbaka. Detta är oerhört märkliga uttalanden som jag betecknar som tjänstefel. I de gamla kommunistdiktaturerna hemlighöll man statistik i  "folkuppfostrande syfte". Att detta nu sker i vår svenska demokrati är,  låt vara i förment välmenande syften, rätt ofattbart.


LÄS MER: Jag har ingen som helst respekt för att en polis vårdslöst generaliserar  Med samma resonemang borde Jerzy Sarnecki och Morgan Johansson väl hävda att det knappast behövs någon brottsstatistik alls, eftersom det sedan länge är väl dokumenterat att människor begår brott.

Den uppmärksamhet och den ryktesspridning som frånvaron av en relevant statistik på just detta samhällsområde, brottslighet, nu leder till bör självfallet snarast rättas till genom att statistik åter offentliggörs, som den utan någon dramatik görs på andra samhällsområden och i andra länder. 

Frånvaron av relevant statistik leder till ryktesspridning.

Och med en så hög migration som skett de senaste 10 åren borde det vara självklart att Brå snarast, på eget initiativ eller på uppdrag av regeringen, gör en uppdaterad analys av brottsligheten på samma sätt som senast skedde 2005.Staffan Danielsson
Enskild riksdagsledamot (C)