Apples grundare Steve Jobs har efter kritikstormar lovat pengarna tillbaka åt missnöjda Iphone 4-kunder. Förutom teknikstrul kritiseras Apple för att censurera de program som de inte vill ska köras på Iphone. Foto: Paul Sakuma
Apples grundare Steve Jobs har efter kritikstormar lovat pengarna tillbaka åt missnöjda Iphone 4-kunder. Förutom teknikstrul kritiseras Apple för att censurera de program som de inte vill ska köras på Iphone. Foto: Paul Sakuma

Dags att bojkotta Apples låsta mobil

Publicerad
Uppdaterad
En gång i tiden ansågs det rebelliskt att äga en Macintosh. De som köpte datorer från Apple förknippades med den mytomspunna designbranschen, det var folk som gick sin egen väg mot PC-strömmen.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Där Microsoft var onda var Apple goda, allt pådrivet av ett självutnämnt underdogperspektiv. Men något gick fel på vägen.
Den senaste veckan har Apple drabbats av sin största förtroendekris hittills. En kritisk rapport från inflytelserika amerikanska konsumentorganisationen Consumer Reports noterade en felplacerad antenn på den nya Appletelefonen Iphone 4. Krigsrubriker följde och smolkade lanseringen av Iphone 4 världen över, "Antennagate" var ett faktum. Apples VD Steve Jobs höll i torsdags en presskonferens där han lovade pengarna tillbaka till missnöjda Iphonekunder. Samtidigt hyllade han Iphone 4, och menade att medierna orättvist hackar på Apple.
Ett märkligt sätt att hantera kritik.

"Ett litet tekniskt fel i Apples senaste telefon antyder större problem", skrev ekonomitidskriften The Economist (15/7), och blev därmed den senaste i raden att ifrågasätta Apples rådande företagskultur.
För tio år sedan var Macintoshdatorer en marginell och ganska dyr företeelse i färgglada skal. Microsoft hade sakta men säkert skaffat sig ett grepp om operativsystem för persondatorer (och Windows är än idag den största plattformen). Sedan kom Ipod och Itunes, därefter Iphone, och nu senast Ipad.

Dessa succéprodukter gör att Apple idag tävlar med både Google och Microsoft om att vara världens största IT- företag. Microsoft har både kritiserats och fällts i konkurrensmål för företagets monopolställning på operativsystem. Google har varit i hetluften gällande användarnas integritet. Men hur står det egentligen till med Apple och deras designvinnande produkter?
Något hände i och med att Iphone lanserades.

Telefonen är i grund och botten en dator, men eftersom den har mindre skärm och andra krav på användarvänlighet skapade Apple operativsystemet Iphone OS. Iphone OS kan bara köra program som hämtas gratis eller köps från den så kallade App Store.
Med andra ord program - "appar" - som Apple har godkänt. Detta är ett radikalt steg mot en stängd plattform, något som allt fler kritiker påpekat. Jeff Jarvis, journalist och en av USA:s främsta teknikkommentatorer, skrev till exempel nyligen att appar är "fientligt inställda mot länkar och sökningar. Jag vill bara att vi överväger konsekvenserna."
Med över fem miljarder nedladdade appar har App Store prisats som framtidens affärsmodell.

Men det sker till priset av att ett enda företag kontrollerar vad vi gör med våra telefoner.
Apple censurerar nämligen de program som de inte vill att vi ska köra i Iphone, och detta dessutom högst inkonsekvent.
Naket innehåll tillåts från Playboy, men inte från vanliga dagstidningar.
Skype, som man kan ringa gratis med till andra Skype-användare, förbjöds till en början att använda 3G-nätet, men har fått tillstånd på senare tid.
Apple har valt att konsekvent förbjuda Flash, ett program som används för både webapplikationer och strömmad video, som del i ett konkurrenskrig mot företaget Adobe.

Den rebelliska Macintoshanvändaren
är inte särskilt rebellisk längre.
Både Ipod och Iphone säljer som smör i Sverige. Men priset vi betalar för dem är inte bara tusenlapparna vi gladeligen hostar upp när vi kastar oss över den senaste Iphonen. Vi accepterar samtidigt att ett företag har makten att kontrollera vad vi gör med våra mobila liv på internet.
I slutänden är det upp till oss att välja vilken väg vi vill vandra. Öppna telefonalternativ finns, där vem som helst kan skriva och köra vilka program som helst.
Vill du ha ett fritt mobilliv är det dags att bojkotta Iphone.

CHRISTOPHER KULLENBERG

är debattör och doktorand i vetenskapsteori
vid Göteborgs universitet.
Han slängde sin Iphone i början av sommaren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag