Gustav Alé Svensson.
Gustav Alé Svensson.

Dags att avgå, Jan Björklund

Publicerad

Decemberöverenskommelsen släpptes precis där regeringskrisen lösts och SD isolerats. Jan Björklund var en del av lösningen som nu borde bli hans avskedsgest.

FP fick nämligen bara 5,4 procent i riksdagsvalet - ett stort nederlag. Vad hände med det parti som på allvar utmanade toppen 2002?

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Lars Leijonborg arbetade med förnyelse av den offentliga sektorn, engagerade sig i skolpolitik och mediefrågor. Han lade en grund för vad som verkade bli Folkpartiets storhetstid. Ett stolt liberalt parti som på allvar hotade Socialdemokraterna.

Under Björklund har denna vision strandats och den frihetliga liberalismen har mer och mer dag för dag minskat. Partiets liberala feminism med kvotering i föräldraförsäkringen utgår från en högre makt mot individer där de själva inte får bestämma.

Stämpeln "lärares röst" har trubbats av genom en överdriven ordning- och redaretorik och att utmana motståndspartier om arbetarrörelsens olika maktmonopol som skadar marknaden har helt glömts bort.

Att SD nu isoleras är positivt men deras valframgång är ett misslyckande för alla. Man har inte tagit debatten och förslag på förbättringar av integrationen har helt saknats. I stället har man visat en patriarkal sida och en paranoia om en positiv inställning till krig.

"Utveckla försvaret" har sagts för ofta.

FP är det parti vars främsta konflikt är mellan stat och individ. Björklund framför en politik som skyfflar makt från människor till politiker. Det är därför dags att låta en som kan återgå till partiets liberala grunder att ta över fanan.

 

Gustav Alé Svensson

Ordförande Liberala ungdomsförbundet (Luf) Norra Västmanland

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag