Gulan Avci, ordförande Liberala Kvinnor, och Maria Nilsson, försvarspolitisk talesperson Liberala Kvinnor
Gulan Avci, ordförande Liberala Kvinnor, och Maria Nilsson, försvarspolitisk talesperson Liberala Kvinnor

Verkligheten talar emot Schyman

Publicerad

Säkert har det inte gått Fi förbi att IS nu har pressats tillbaka av kurdiska trupper, och inte av civilorganisationer som Fi vill byta ut militären med, skriver Gulan Avci och Maria Nilsson (L) i debatten om pengar till försvaret. 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK

Gudrun Schyman och Sarah Nilsson Doula (Fi) frågar oss i en replik om vi har sett att ökad militarism leder till färre terrorhot. Vi vill i stället fråga Schyman om hon kan belägga att det blivit säkrare att vara kvinna i Afghanistan sedan den internationella koalitionen trappade ned sin närvaro? Det gäller inte minst i de områden som i dag kontrolleras av talibaner. 

 

LÄS MER: Mänsklig säkerhet före militär osäkerhet 

 

Det är sant som Schyman skriver att terrorattacker utförs av enskilda individer men oftast har de en organisation i ryggen, som till exempel IS. Säkert har det inte gått Fi förbi att IS nu har pressats tillbaka av kurdiska trupper, och inte av civilorganisationer som Fi vill byta ut militären med. 

Givetvis tycker även vi i Liberala Kvinnor att civilorganisationer har en viktig roll för att bygga fred. De är viktiga inte minst för kvinnors rättigheter, men det ena utesluter inte det andra. Gudrun Schyman verkar se försvarets militära gren som helt skilt från dess civila gren. Dessa två är ömsesidigt beroende av varandra och lägger tillsammans grunden för svensk säkerhet.

 

LÄS MER – Gudrun Schyman: Ge försvaret mindre pengar, inte mer 

 

Fi pekar på att internationella insatser bör innehålla jämställdhets-, infrastruktur- och utbildningssatsningar. Sverige deltar i dag i FN:s mission i Mali. Den består av tre delar: en civil, en militär och en polisiär. För hur ska personal från FN, Röda korset eller Läkare utan gränser kunna verka i konfliktländer om de inte har skydd?  Hur ska mat komma till nödställda om inte det finns några som säkrar passagen för dem?

 

LÄS MER: Kvinnors frihet behöver försvaras med vapen, Schyman 

 

Kanske är det kring frågan om direkta säkerhetshot som analysen för oss i Liberala Kvinnor och Fi skiljer sig mest åt. Det finns inget som tyder på att Ryssland skulle rusta ned för att Sverige gör det. Den motsatta utvecklingen har varit tydlig för alla, utom för Fi, under den senaste tioårsperioden. Den 11 september inleds försvarsövningen Aurora och i den deltar 19000 personer. Någon vecka senare börjar den ryska och vitryska övningen Zapad som kommer att involvera mångdubbelt fler personer. Dessa gigantiska övningar har Ryssland genomfört med sina grannländer sedan 2009. Tyvärr är dagens verklighet ett ytterligare bevis på att Schymans avspänningsteorier är just teorier.

 

Gulan Avci, ordförande Liberala Kvinnor

Maria Nilsson, försvarspolitisk talesperson Liberala Kvinnor 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag