Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dagen då Alliansen upphörde att existera

Ulf Bjereld. Professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och ordförande i Socialdemokrater för tro och solidaritet.
Foto: Adam Ihse / Tt
Ebba Busch Thor (KD).
Foto: Simon Hastegård

Kristdemokraternas agerande att bryta ingånget avtal och utlösa politisk kris är politiskt ovärdigt. De enda som jublar är nu Sverigedemokraterna, skriver statsvetaren och socialdemokraten Ulf Bjereld.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I en tid då stora flyktingströmmar ställer Sverige inför svåra utmaningar väljer Kristdemokraterna att bryta ingånget avtal om regeringsfrågan och utlösa politisk kris. Det är ett omoget, för att inte säga politiskt ovärdigt, agerande.

Kristdemokraternas agerande skadar Alliansen. För första gången är Alliansen öppet oenig i en så avgörande fråga som på hur Sverige skall styras.

Enigheten har alltid varit Alliansens främsta vapen. Den enigheten har skadats allvarligt, när nu Kristdemokraterna självsvåldigt väljer att bryta det avtal som allianspartierna tillsammans med S och MP tidigare varit överens om.

Folkpartiledaren Jan Björklund har sagt att om KD lämnar Decemberöverenskommelsen måste det bli nyval. Lotta Edholm från Folkpartiets partiledning skriver på Twitter att Ebba Busch Thor ”är landets svagaste partiledare. Blir svårt att ta henne på allvar i någon fråga”.

Och hur skall Alliansen nu efter en eventuell valseger 2018 kunna regera, utan att vara beroende av Sverigedemokraternas godtycke vid varje budgetomröstning?

Bara SD jublar, och partiledaren Jimmie Åkesson har förklarat att partiet redan i nästa vecka kommer att väcka misstroendevotum mot finansminister Magdalena Andersson.


Det är möjligt att vi kommer att minnas denna dag inte som den dag då Decemberöverenskommelsen gick i graven, utan som den dag då Alliansen de facto upphörde att existera.

Även inom Kristdemokraterna är turbulensen stor. Vid sitt första ordinarie riksting förlorar Ebba Busch Thor en så viktig fråga som regeringsfrågan och hur Sverige skall styras. Många Kristdemokrater är besvikna på hennes passiva och oengagerade sätt att ta debatten i frågan.

Dessutom har Ebba Busch Thor i dagarna sparkat sin politiske kontrahent Jakob Forssmed från uppdraget att ersätta henne i riksdagens partiledardebatter. Stämningarna lär koka inom de delar av Kristdemokraterna som stod upp bakom Göran Hägglunds linje och som motsätter sig en högervridning av partiet. Göran Hägglund var dessutom en av arkitekterna bakom Decemberöverenskommelsen.

Om bara en vecka stundar Moderaternas partistämma i Karlstad. Motståndarna inom Moderaterna mot Decemberöverenskommelsen har fått luft under vingarna genom dagens beslut av Kristdemokraterna.


Anna Kinberg Batra och övriga alliansledare har redan hunnit dödförklara Decemberöverenskommelsen, men utan att säga något om vad som skall följa i stället.

Deras agerande har sin grund i en oro för att missnöjda väljare som ogillar Decemberöverenskommelsen skall överge deras respektive partier till förmån för Kristdemokraterna.

Parallellt med denna turbulens på den borgerliga sidan kan Socialdemokraterna och Miljöpartiet regera vidare. Under förutsättning att de övriga borgerliga partierna håller fast vid sin utfästelse att inte lägga något mer gemensamt budgetförslag så spelar Kristdemokraternas beslut ingen roll. Decemberöverenskommelsens kärnpunkt – att största blocket skall få regera – var ursprungligen Fredrik Reinfeldts förslag.

Stefan Löfven ville i stället se en lösning med mer samverkan och fler blocköverskridande överenskommelser.

Det är mycket möjligt att han nu får som han ville.


Ulf Bjereld

Professor i statsvetenskap, Göteborgs universitet

Ordförande Socialdemokrater för tro och solidaritet