Foto: Cornelia Nordström
 Foto: Cornelia Nordström

Cwejman: FP:s svek får väljarna att fly

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I dag fattar riksdagen beslut om att införa EU:s datalagringsdirektiv. Liberalerna borde vara de som tydligast säger ifrån när medborgarnas integritet inskränks, men från ledande folkpartister är det knäpptyst. Integritetsfrågan har blivit elefanten i rummet, som alla ser men ingen vågar nämna.  

I dag är det få svenskar som går hemifrån utan att ha en mobiltelefon i fickan. Telefonen håller ständigt kontakt med mobilnätet, och information om vem du talat med, skickat meddelanden till och var du befunnit dig sparas. Tillsammans med uppgifter om vilka webbsidor du besökt, vilka ord du googlat, vilka personer du mejlat med ger detta en bättre bild av vem du är och hur du lever ditt liv än vad en övervakningskamera i ditt vardagsrum skulle kunna ge. Det är långtgående integritetsintrång som föreslås, och till en högst begränsad nytta. En studie från tyska riksdagens utredningstjänst visar att trots att information som sparats enligt direktivet har lämnats ut tusentals gånger finns det inga bevis för direktivets effektivitet för brottsbekämpningen. Datalagringsdirektivet innebär därför en oproportionerlig kränkning av medborgerliga rättigheter, och det kan vi som liberaler aldrig acceptera.

I tidningen Fokus varnade Birgitta Ohlsson år 2008 för utvecklingen, där lag efter lag som inskränker medborgarnas frihet och integritet röstats igenom i trygghetens namn:

”Det är så enkelt att spela på terror-begreppet. Med små, små steg närmar vi oss storebrorssamhället.” Som riksdagsledamot var Birgitta Ohlsson en av två borgerliga ledamöter som vågade trotsa partipiskan och vägrade att rösta ja till FRA-lagen. Det visade både på mod och ideologisk integritet. I dag är Birgitta Ohlsson EU-minister, och hennes kritiska röst verkar ha tystnat.

Istället är den ende folkpartist som uttalar sig i debatten om datalagringsdirektivet är riksdagsmannen Johan Pehrson, som på Newsmill (15/3 2012) propagerar för att klubba igenom direktivet därför att avstå och istället betala böter vore att ”spela roulett” med skattepengar. Johan Pehrson har genom förslag som att drogtesta 14-åringar, tillåta buggning (även på tidningsredaktioner) och ge SÄPO tillgång till signalspaning ett trackrecord som gör honom till Thomas Bodströms arvtagare som Sveriges mest övervakningsglada politiker. Så länge Johan Pehrson tillåts företräda Folkpartiet i integritetsfrågan känner vi oss alienerade i vårt eget parti.

Folkpartiet liberalerna är ett idéparti. Partiet skapades inte för att företräda en viss samhällsklass eller yrkesgrupp, utan för att företräda liberalismen som ideologi. När Folkpartiet sviker de liberala idéerna är det knappast förvånande att våra väljare sviker oss. Om vi ska vända opinionssiffrornas kräftgång är det dags att visa att Folkpartiet fortfarande har ett existensberättigande, och att en röst på vårt parti spelar roll. Första steget är att rösta nej till datalagringsdirektivet på onsdag.

Adam Cwejman är ordförande i Liberala ungdomsförbundet och Linda Nordlund 1:e vice ordförande

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag