Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

CUF: Friskolorna kan inte vara borgerlighetens heliga ko

Caroline von Seth är skolpolitisk talesperson för Centerpartiets ungdomsförbund.
Foto: OLLE SPORRONG

Det är förståeligt att borgerligheten ser friskolereformen som sitt eget älskade barn, nästintill ofelbart. Men det är verkligen dags att se sanningen i vitögat om friskolor och vinstuttag. 

Vi kan inte vara så naiva, skriver CUF:s skolpolitiska talesperson Caroline von Seth.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Skolan är en av de viktigaste komponenterna i ett bra och fungerande demokratiskt samhälle. I Sveriges skollag framgår det tydligt att utbildningen inom skolväsendet ska vara likvärdig. Vidare är en del av skolans syfte att ge förutsättningar för elever att nå sin fulla potential och i sin tur möjliggöra att skapa jämlika förutsättningar. Detta bör, och ska, prägla samtliga politiska beslut som fattas rörande svenska skolor – oavsett huvudman. 

1992 genomförde den borgerliga Bildtregeringen friskolereformen, vilken innebar att fristående huvudmän skulle få skolpeng för dess elever. En bra reform, tycker vi i Centerpartiets ungdomsförbund. Men det är dags för borgerligheten att sluta se reformen som en helig ko, fri från problem. Borgerlighetens bild av friskolor och vinstuttag måste präglas av nyansering, inte naivitet. 

Offentlighetsprincipen ska råda

Skolan är en viktig och central samhällsinstitution som genom den kommunala skolpengen är helt och hållet finansierad av skattemedel. CUF menar att det är ett grundläggande demokratiskt villkor att skattebetalare har rätten att veta vad deras skattepengar går till. Vidare ska det inte heller glömmas bort att skolor, oavsett om de är kommunala eller fristående, sysslar med myndighetsutövning: nämligen betygsättning. Därmed är det viktigt att skattebetalare får insyn i skolväsendet, oavsett vilken huvudman den har. 

Kommer Centerledaren Annie Lööf hörsamma sitt ungdomsförbund i skolfrågan?
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Ett motargument som ständigt dyker upp i debatten är frågan om samtliga bolag som finansieras av skattemedel ska verka under offentlighetsprincipen och varför just fristående skolor eventuellt skiljer sig från andra typer av instanser. 

Svaret på detta är enkelt. För det första är skolan en, som tidigare nämnts, central samhällsinstitution av största vikt. Framtiden skapas i skolan. För det andra särskiljer sig skolan då den, oavsett om huvudmannen är kommunal eller fristående, sysslar med myndighetsutövning. Det är viktigt att myndighetsutövning sker rättssäkert och med möjlighet för insyn. Därför skiljer sig skolan från mycket annat. 

Valfrihet i välfärden är bra

CUF vill värna om det fria skolvalet. Vi menar att valfrihet i välfärden leder till konkurrens, vilket är helt i enlighet med marknadsekonomins grundtankar. Men för att kunna ha en fungerande valfrihet krävs det också information som är tillgänglig. 

Att offentlighetsprincipen råder möjliggör därmed för föräldrar och elever att kunna göra informerade val när de ska välja skola. Ska vi kunna motivera och argumentera för ett fritt och aktivt skolval krävs det även att vi gör vårt yttersta för att människor ska få en tillräckligt bra insyn i skolväsendet för att kunna fatta goda beslut baserat på huvudmannens seriositet. 

Vi kan inte vara så naiva

I den utbildningspolitiska debatten låter det ofta, från borgerligt håll, som att obegränsade möjligheter att ta ut vinst är det som skapar en god och kvalitativ utbildning. Detta stämmer nödvändigtvis inte. Om fristående aktörer vill plocka ut vinst ur skolenheten krävs det därmed även att de i realiteten uppfyller de kvalitetskrav som Skolinspektionen fastslagit. En god och kvalitativ utbildning ska alltid vara det primära fokuset. Medan vinsten snarare ska vara kvittot på att det primära fokuset har uppnåtts. Inte tvärtom.

Det är förståeligt att borgerligheten ser friskolereformen som ens eget älskade barn, som uppnår nästintill perfektion. Men det är verkligen dags för borgerligheten att se sanningen i vitögat och skapa en nyanserad debatt om friskolor och vinstuttag. Vi kan inte vara så naiva.


Av Caroline von Seth 

Skolpolitisk talesperson Centerpartiets ungdomsförbund