Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

C:s anhöriginvandring är det sista vi behöver

Enligt överenskommelsen ska fler få ta hit sin familj, dessutom utan att behöva uppfylla försörjningskrav. En C- och MP-dikterad migrationspolitik är olycklig ur flera perspektiv, skriver debattörerna från SD.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Paula Bieler är migrationspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.
Jonas Andersson är riksdagsledamot för SD med mångårig erfarenhet av arbete med ensamkommande.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Om uppgörelsen mellan S, MP, C och L blir verklighet offras S-löftet om en ordnad migrationspolitik.

Resultatet blir givetvis kraftigt ökade volymer. Det är olyckligt ur flera perspektiv, skriver SD:s Paula Bieler och Jonas Andersson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | MIGRATION. De senaste dagarna har överenskommelsen som Centern och Liberalerna gjort upp om tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet diskuterats mycket. Det mesta har handlat om partiernas inställning till varandra, snarare än sakpolitiken. Det är till viss del förståeligt, då mycket sakpolitik förläggs till utredningar. Frågan om familjeåterförening har dock varit så viktig för småpartierna att den schemalagts redan till sommaren. Socialdemokraternas löften om stram och ordnad migrationspolitik offras alltså för att tillfredsställa partiets maktbegär. 

Enligt överenskommelsen ska fler få ta hit sin familj, dessutom utan att behöva uppfylla försörjningskrav. Detta gäller också retroaktivt: i princip alla som kom hösten 2015 kommer få låta svenska skattebetalare bekosta mottagandet av deras familjer. Detta är olyckligt ur flera perspektiv. 

Enligt överenskommelsen ska fler få ta hit sin familj, dessutom utan att behöva uppfylla försörjningskrav.

300 000 nya uppehållstillstånd

Sverige har ännu inte hämtat sig, varken efter hösten 2015 eller tidigare årtionden av oansvarig invandringspolitik. Mellan 2009 och 2018 beviljades över 400 000 uppehållstillstånd till asylsökande och deras anhöriga. Migrationsverkets prognoser talar om ytterligare 300 000 beslut i sådana ärenden under perioden 2019-2021. Trots tal om europeiska miniminivåer är Sveriges mottagande mångdubbelt våra grannländers. Att luckra upp regelverk kommer givetvis att kraftigt öka volymerna. Detta till ett Sverige med bostadsbrist, utanförskap och djupa sprickor i välfärden.

 

LÄS MER av Jonas Andersson (SD): Den som anslöt till IS är inte längre svensk

 

Människosmugglare blir vinnare

Hur är det då med de skäl som används för att motivera ändringen?

”Det är en humanitär fråga som handlar om att familjer ska få möjlighet att leva tillsammans och att små barn har rätt till sina föräldrar.” säger Johanna Jönsson (C) till Expressen. Miljöpartiets Maria Ferm fyller på: ”En mer medmänsklig politik är mycket viktig. Det är orimligt att familjer ska hållas splittrade och därför har vi arbetat hårt för familjeåterförening.”

Centerns migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet. Foto: FREDRIK HJERLING

Den krassa verkligheten blir dock att fler familjer lockas att betala stora summor till skrupelfria smugglare för att förvissa sig om att sonen (det är pojkar som skickas i 90 procent av fallen) ska komma fram till Sverige.

Så skapas utanförskapet

Att bli utsedd till ankarbarn och separeras från familjen är ofta ett större trauma än alla andra erfarenheter i hemlandet. Att komma till ett nytt land med ett nytt språk, ny kultur och nya värderingar för att både skicka hem pengar och genomdriva en återföreningsprocess är ännu tuffare. Men inte ens när allt går bra och familjen kommer efter brukar det vara lätt. Ungdomar som under flera år utvecklat sin autonomi och individualism blir plötsligt den enda kontaktytan till det svenska samhället för föräldrar som har ytterst svårt att komma in på arbetsmarknaden utan språkkunskaper eller adekvat utbildning. Utanförskapet är ett faktum.

 

LÄS MER: Lööfs extremism drabbar tre miljoner boende – är allt till salu när Löfven säkrar makten?

 

Anhöringinvandring utnyttjas 

Sverigedemokraterna är ett familjevänligt parti som vill att var och en får leva nära sina närmaste familjemedlemmar. Men vägen dit kan inte vara att göra det lönsamt med just familjesplittring.

Dessutom är det för oss självklart att anhöriginvandring och familjeåterförening precis som annan invandring måste omfattas av ett väluppbyggt regelverk där grunden är att den som invandrar själv ordnar sådant som boende och försörjning. I fallet återförening är det betydligt mer rimligt att detta sker i hemlandet eller där merparten av familjen befinner sig, snarare än att anhöriginvandring används som ett sätt flytta hela familjer till Sverige. Särskilt om det ska ske utan försörjningskrav. 

Det sista Sverige behöver är en migrationspolitik dikterad av C och MP. I stället krävs en tydlig och förutsägbar migrationslagstiftning som motverkar familjesplittring från start och som varken splittrar eller överbelastar det svenska samhället. 

 

Av Jonas Andersson

Riksdagsledamot (SD) med mångårig erfarenhet av arbete med ensamkommande

Paula Bieler

Migrationspolitisk talesperson (SD)