Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coronakritiken mot Samhall saknar grund

Monica Lingegård, vd för Samhall.Foto: SAMHALL
Magnus Pettersson, förbundsordförande Fastighetsanställdas förbund, undertecknade den kritiska debattartikeln tillsammans med flera skyddsombud.Foto: ALEDIN WIREN

Det är mycket anmärkningsvärt att Fastighetsanställdas förbund tar till brösttoner i Expressen kring frågor som man inte lyft med Samhall tidigare. 

Detta trots täta möten under rådande pandemi, skriver Samhalls vd Monica Lingegård.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Företrädare för Fastighetsanställdas förbund kritiserar Samhalls arbetsmiljöarbete på Expressens debattsida. En kritik som helt saknar grund och som aldrig har lyfts av förbundet själva i vår väl utvecklade fackliga samverkan. 

Samhall följer noggrant myndigheternas riktlinjer och rekommendationer avseende såväl närvaro som hantering av smittspridning. Personer som är sjuka eller som uppvisar mindre symptom ska alltid stanna hemma. Det är dock inte arbetsgivare som gör medicinska bedömningar, utan vi uppmanar de medarbetare som anser sig tillhöra riskgrupper att rådgöra med sin läkare om åtgärder för att minska risken för covid-19.

Alla arbetsuppgifter riskbedöms

Tillsammans med våra fackliga företrädare inom Samhall har vi ett både aktivt och välfungerande arbetsmiljöarbete där vi gör centrala och lokala riskbedömningar utifrån arbetsuppgifter med hänsyn till smittrisk för covid-19. Det innebär att alla arbetsuppgifter är riskbedömda och att våra arbetsinstruktioner och krav på skyddsutrustning ständigt uppdateras för att svara upp mot rådande pandemi. I många avseenden har vi även infört mer långtgående försiktighetsåtgärder än vad myndigheterna rekommenderar.   

Vi har haft tät dialog med facket 

Vi uppskattar det goda samarbetet med Samhalls lokala företrädare inom Fastighetsanställdas förbund och blir därför oerhört bekymrade när vi får läsa kritik från dess ordförande, som går tvärtemot det vi hör i vårt dagliga samarbete. Det är mycket anmärkningsvärt att artikelförfattarna tar till brösttoner i Expressen kring frågor som man inte lyft med Samhall tidigare. Detta trots täta möten under rådande pandemi.

Som arbetsgivare gör vi allt vi kan för att minska risken för spridning av covid-19 på våra arbetsplatser och i samhället. Vi välkomnar en aktiv dialog och förbättringsförslag från Fastighetsanställdas förbund, men önskar att dessa lyfts direkt med Samhall i stället för på externa debattsidor.

 

Av Monica Lingegård

Vd Samhall