Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Coronakrisen visar att S haft rätt hela tiden

Socialdemokraten Stefan Löfven håller tal till nationen.Foto: SVT
Magnus Manhammar är riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

Högern, som annars reflexmässigt argumenterar för en svag stat och marknadsliberala lösningar, har nu flera gånger poängterat hur viktigt det är att staten tar ett samlat ansvar.

För oss socialdemokrater är det självklart att vi alltid behöver en stark stat, inte bara när det krisar, skriver Magnus Manhammar.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Absolut Vodka, SAS och Nordic Choice Hotels är bara några exempel på aktörer i privata sektorn som försökt bidra till att stärka samhället under covid-19-krisen. Vodka blev handsprit, SAS-anställda erbjöds snabbomskolning till vårdpersonal och Nordic Choice Hotels upplät tomma hotellrum till personer som behövde hjälp med självisolering.

Det är inspirerande att se hur privata aktörer visar samhällsengagemang och är beredda att ta på sig kostnader för att hjälpa till i den kris vi befinner oss i. Det finns också mängder av goda initiativ från civilsamhället som vi kan inspireras av.

Bygg ut totalförsvaret

När krisen blåst över måste vi göra en genomlysning av vilka aktörer som ställde upp när det gällde. Vilka som borde räknas in i ett framtida totalförsvar.

För att hantera en kris behövs en god beredskap på nationell, regional och lokal nivå. Det handlar om handlingsplaner, tillgång till beredskapslager, tillgång till tillräckligt med kompetent personal, strukturer för samverkan och kommunikation. I coronakrisen har det blivit tydligt att viktiga bidrag ibland kommit från oväntat håll. Det är mycket bra. Inför nästa kris bör vi inventera vilka privata och civila aktörer som vill bidra så att vi på så sätt kan förbereda och organisera arbetet bättre.

Efter krisen kan vi förhoppningsvis enas om att det behövs statliga sjukvårdslager igen.

Vi måste också se till att notera alla de goda förslag som kläckts av politiker, experter och tyckare. Högern, som reflexmässigt argumenterar för en svag stat och en marknadsliberal syn på hur samhället skall vara organiserat, har nu flera gånger poängterat hur viktigt det är att staten tar ett samlat grepp och ansvar. Staten ska vara vägledande och göra oss trygga. Plötsligt vill de ha statliga regleringar, statliga begränsningar av den fria rörligheten och statliga sjukvårdsinsatser.

Nu har även Kristersson förstått

Moderatledaren Ulf Kristersson, till exempel, krävde i ett inlägg på Facebook att regeringen ordnar ett statligt sjukvårdslager. Han ville även att regeringen skulle ta fram en plan för en nationell lagerhållning och att produktionen av skyddsmaterial i Sverige utökas.

Jag kan bara hålla med. Bra idé.

Apoteket hade tidigare det ansvaret, innan Ulf Kristersson och dåvarande regering privatiserade det och därmed också lade ned våra beredskapslager. Det här är något som Riksrevisionen i flera rapporter pekat på ska ha försämrat vår beredskap avsevärt. Efter krisen kan vi förhoppningsvis enas om att det behövs statliga sjukvårdslager igen. Krisen kommer att göra oss mer medvetna om vår egen sårbarhet och om vikten av ett starkt och solidariskt samhälle.

Klassisk S-politik

För oss socialdemokrater är det självklart att en stark stat är en förutsättning för en god och stabil utveckling. Vi behöver alltid en stark stat, som håller ihop vårt land, inte bara när det krisar. Vi är alla beroende av att sjukvården fungerar, att alla får vård efter behov – inte efter plånbok och att det finns tillräckligt med läkemedel. Att samhället finns där för oss när vi behöver det.

Krisen har visat att vi socialdemokrater haft rätt hela tiden.

 

Av Magnus Manhammar

Riksdagsledamot (S)