Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Coop är redan i gång med snabba lösningar för lokala producenter

För närvarande arbetar vi med över 650 lokala producenter, och vi vill ha in fler, skriver vd Magnus Johansson.
Foto: Coop
Magnus Johansson, vd för Coop Sverige.

Även Coop vill hjälpa de lokala producenterna i coronakrisen:

Redan i dag börjar varor säljas på Coops butikshyllor från producenter som hörde av sig när krisen eskalerade för några veckor sedan, skriver Coop Sveriges vd Magnus Johansson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. I Expressen vädjade i veckan små lokala livsmedelsproducenter till oss i dagligvaruhandeln om att snabbt få in sina varor på våra hyllor. 

Vi på Coop känner starkt med dessa små företag och arbetar nu ännu hårdare för att få till snabba samarbeten i de besvärliga tider som råder – ett arbete som redan i dag gett nya lokalproducerade varor på våra hyllor.

För Coop är hållbarhet en del av vårt DNA, och som en del av den kooperativa rörelsen har vi en lång och stolt tradition av att alltid arbeta nära de lokala producenterna.

650 lokala producenter redan nu

Coop värnar om svensk och närproducerad mat, och har därför redan ett team av medarbetare som arbetar dedikerat med närproducerad mat. Deras uppgift är att fånga lokala intressen inom allt från chark till honung. 

För närvarande arbetar vi med över 650 lokala producenter, och vi vill ha in fler. 

Vi ser fram emot att höra mer om ditt företag – tillsammans ska vi ta oss igenom krisen och leverera bra och hållbar mat till Sverige.

I den situation som råder, då småföretag går på knäna i coronakrisens spår, är det så klart viktigare än någonsin att lokala producenter som nu kämpar för sin överlevnad snabbt och smidigt kan komma in på Coops hyllor och nå kunder den vägen. 

Därför är vi redan i gång med att hitta snabba lösningar - redan i dag börjar varor säljas på Coops butikshyllor från producenter som hörde av sig när krisen eskalerade för några veckor sedan. 

Fler av våra butiker ska ta in varorna

Vi har också i krisens spår öppnat upp så att de leverantörer vi redan samarbetar med får möjlighet att sälja till fler av våra butiker, för att kompensera för den försäljning de tappar hos till exempel restauranger eller hotell.

Coop är också först ut i Sverige med att testa gårdsbutik online där man kan köpa varor som är närproducerade från lokala producenter. Här säljer en mängd lokala företag, i dagsläget bara i Stockholmsområdet, sina varor på coop.se, och även här är vår plan att expandera och bli fler.

leverantorsportalen.coop.se kan du som lokal producent komma i kontakt med våra regionansvariga på lokal mat.

Vi ser fram emot att höra mer om ditt företag – tillsammans ska vi ta oss igenom krisen och leverera bra och hållbar mat till Sverige.


Av Magnus Johansson

Vd Coop Sverige