Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Civilsamhällespolitiken behöver ny myndighet

Foto: Jens L'Estrade

I dag stryker Alliansen ett namn, och lägger till ett nytt i listan över Sveriges ämbetsverk: Ungdomsstyrelsen blir Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Skiftet följer naturligt på den genomgripande omläggning av civilsamhällespolitiken som skett sedan 2006.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sveriges civila samhälle står nu som då starkt. Fyra av fem vuxna är medlemmar i en av Sveriges över 200 000 aktiva föreningar. Det civila samhället omsätter nästan 220 miljarder och sysselsätter uppemot 15 000 personer.

Det civila samhället behöver ingen myndighet, men civilsamhällespolitiken behöver en. En myndighet som inte ska styra, men däremot stötta. En självständig myndighet till hjälp för ett självständigt civilsamhälle. Det blir uppdraget för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Alliansens utgångspunkt är att det offentliga uppdraget ska komplettera civilsamhället, i stället för att civilsamhället med nöd ska tillåtas komplettera det offentliga. Vi har uppvärderat och vill fortsätta uppvärdera den avgörande roll det civila samhället har för Sverige.

Det var därför Alliansen tog initiativ till den första överenskommelsen mellan staten, det civila samhället och Sveriges kommuner och landsting om det idéburna Sveriges villkor. När vi 2008 formaliserade våra roller gentemot varandra var det för att stärka de idéburna organisationernas självständighet och oberoende. Parterna möts nu återkommande i etablerade forum för att tillsammans genomföra stegvisa förbättringar.

Från och med 2014 är en sådan åtgärd ett nästintill fördubblat stöd från staten till förvaltningen av denna överenskommelse och de kommunala överenskommelser som följt i dess spår. Totalt satsas 6,6 miljoner årligen framöver, för att fler idéburna organisationer ska kunna utveckla sitt sociala arbete på lokal nivå runt om i Sverige.

Det ökade stödet är en markering att de sex principer som fastlades i överenskommelsen fortfarande är vägledande för alliansens civilsamhällespolitik. Självständighet och oberoende, dialog, kvalitet, långsiktighet, öppenhet och insyn samt mångfald är fundamenten vi bygger vidare på.

Till detta kommer nu Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Den kommer att ansvara för en bredd av frågor med bäring på den idéburna sektorn. Myndigheten kommer fördela bidrag till studier om det civila samhället och upprätta rapporter som belyser den idéburna sektorns villkor utifrån civilsamhällspolitikens sex principer. Myndigheten ska inledningsvis genomföra en studie om det unga civila samhället och utföra en kartläggning av föreningslivets förebyggande arbete mot sexuella övergrepp mot flickor och pojkar. Inte minst kommer myndigheten fördela bidrag för att stötta bland annat det unga civila samhället, kvinnors organisering och antidiskrimineringsorganisationer.

För första gången någonsin får vi därmed en myndighet som till både namn och innehåll utgör en samlad punkt för civilsamhällesfrågorna. En förändring med sikte på att vår politik ska kunna erbjuda civilsamhället samma stadga och sammanhang som civilsamhället ger oss människor.

 

Maria Arnholm

Cecilia Magnusson

Ulf Nilsson

Per-Axel Lodenius

Lars-Axel Nordell