Johan Norberg utanför presidentpalatset i Santiago. Foto: Johan Norberg
Johan Norberg utanför presidentpalatset i Santiago.  Foto: Johan Norberg

"Chile ger Sydamerika hopp"

Publicerad

Santiago, Chile. "Försök inte muta någon här, till skillnad från i grannländerna åker du in för det." Det är inte bara min guide som vittnar om att Chile är långt från klyschan om korruptionens Syd­amerika. Gatuförsäljare prackar på mig kvitton och taxichauffören vill ge tillbaka pengar när han kör fel väg.

Chile har utvecklats så snabbt de senaste 30 åren, fått så stabila institutioner och så låg grad av korruption att landet har "migrerat ur regionen", enligt en latin­amerikansk tankesmedja. Chiles sociala utveckling är "mycket hög" enligt FN och snittinkomsten är högre än i EU-länderna Bulgarien och Rumänien. Fattigdomen har minskat från 45 till 15 procent sedan mitten av 1980-talet. Jag får inte ögonkontakt med den stora medelklassen i Santiago, för den stirrar ned i iPhones.

 

Vissa förklarar utvecklingen med att den brutale diktatorn Pinochet under 1970-talet införde frihandel och näringsfrihet - i motsats till regionens andra uniformerade despoter, som ville kontrollera ekonomin och företagen. Men Chile hade mer oberoende institutioner och mindre korruption än grannarna långt före Pinochet, och efter honom har demokratiska regeringar fördjupat reformer.

Chiles modernisering har gjort landet till ett föredöme i regionen. Många latinamerikaner jag talar med säger att Chile gav dem hopp om att även deras länder kunde utvecklas. Om Chile bildligt migrerar ur det gamla Sydamerika, håller de på att få sällskap på den resan av många grannländer.

 

JOHAN NORBERG

Författare och idéhistoriker på resa i Sydamerika. Detta är tredje och sista delen av hans reseberättelse.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag