Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Checka ut från mobilen i stället för från familjen

När vi plötsligt ska ta semester och vara närvarande i den nedkopplade världen, protesterar vår hjärna och skriker efter att få stimulans och belöningar, skriver Patrik Wincent.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Patrik Wincent, terapeut och författare.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Det går inte att vara på två ställen samtidigt. Varje gång du tar fram telefonen för att ”inte missa något”, så missar du något annat, skriver terapeuten och författaren Patrik Wincent. Han föreslår att du skriver ett mål för semestern – och lägger på mobilens låsskärm.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT: Sommaren är här, men det verkar inte hindra oss från att titta i våra mobiler. I stället för att koppla av med familj och vänner på ledigheten känner många ett starkt behov av att ständigt hålla sig uppdaterade via den smarta telefonen. Vissa studier visar att vi plockar fram våra telefoner så mycket som 150 till 300 gånger om dagen – och semestertider är inget undantag. 

Fråga dig själv och din familj – vad är meningen med den här tiden?

En studie visar att även om vi vill kunna slappna av på semestern och komma bort från våra dagliga rutiner, verkar vi ändå inte lyckas bryta oss loss. Oavsett om vi befinner oss på en strand, vid poolen eller besöker ett museum visade resultatet att den genomsnittliga ändå kontrollerar sin telefon var tolfte minut. 

Faktum är att vi är lika uppkopplade under semestern som vi är i vårt vardagliga liv. 

Den största rädslan med att lägga bort våra telefoner under semestern är att vi ska missa något. Fomo, som det heter. Fear of missing out. 

Endimensionella sociala medier

Men kom ihåg, det är precis tvärtom. Varje gång du checkar in, checkar du samtidigt ut från platsen du faktiskt är på. Du kan inte vara mentalt närvarande på två ställen samtidigt. Så, plockar upp telefonen vänder du samtidigt bort uppmärksamheten från allt annat. 

Är inte poängen med semestern att komma bort från vardagens stress och vara mer närvarande med varandra? För det sociala livet är sociala medier helt enkelt för endimensionella. Vi behöver fysiskt närvarande människor i våra interaktioner, och även om våra barn i digitala dietens torftighet kommer att hävda det motsatta är det faktiskt bra att vi utmanar dem, och samtidigt oss själva. 

Framförallt under vår semester. 

På grund av teknikens framfart så har vi nu en hjärna som är van vid det som kallas för ”instant gradification”, vilket betyder att den är van att bli stimulerad hela tiden. Allt ska gå snabbt. Får vi inte det så får vi abstinens. 

När vi då plötsligt ska ta semester och vara närvarande i den nedkopplade världen, protesterar vår hjärna och skriker efter att få stimulans och belöningar. Den vill ha ”kontroll”.

En överbelastad hjärna

Människan har en primitiv instinkt att alltid ha kontroll över omgivningen. Det har vi haft sedan stenåldern, för att vi i god tid skulle upptäcka om det dök upp någon fara. När vi sedan får en liten manick som mobiltelefonen, som ger oss den ”kontrollen”, då har vi en tendens att använda den – hela tiden. Det har ju trots allt gått tio minuter sedan sist, man kan ha missat något ...?  Till slut blir våra hjärnor överbelastade. 

Så till din efterlängtade ledighet i år, definiera vad som är ditt mål med den. Fråga dig själv och din familj – vad är meningen med den här tiden? Vill ni koppla av? Uppleva nya saker? Bara vara tillsammans? Bryta rutinerna? 

Med andra ord, hur vill du minnas din semester? Skriv ner dina mål, ta ett foto på det och sätt det på din låsskärmsbild.

Av Patrik Wincent 

terapeut och författare