Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Centerpartiet kommer inte lösa de rusande elpriserna

Anna Jähnke (M).
Foto: PRESSBILD
Elin Petersson (M).
Foto: Cecilia Jägenmark

Södra Sverige har fått se rusande elpriser och Norrland för lite investeringar under många år. Istället för att se att den Stockholmsfixering som regeringen lider av, väljer Centerpartiet återigen att vara stödhjul, skriver Anna Jähnke (M) och Elin Petersson (M) i en slutreplik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. I en replik till vår debattartikel motsätter sig företrädare för Centerpartiet en reformering av Sveriges elprisområden. Vidare kontrar de även med att regionerna de själva företräder både får mindre pengar när det gäller infrastruktur och att Norrland fått utstå stora naturingrepp för att kunna generera sin stora elproduktion. 

Vi förstår att Norrland fått utstå stora naturingrepp för att klara av elproduktionen. Därför tycker vi det är märkligt resonerat att nu södra Sverige ska låta sin natur ge vika för vindkraftverk som ska kompensera Socialdemokraternas och Centerpartiets nedläggning av kärnkraften.

Centerpartiet har länge bedrivit politik under parollen ”hela Sverige ska leva” men verkar nu övergett detta för en politik där olika regioner ska bedriva konflikt mot varandra. Med deras egen logik där endast de egna intressena ska värnas bör Skåne och Blekinge höja matpriserna för resten av landet eftersom det är vi som producerar stora mängder av Sveriges livsmedel. Vidare bör södra Sverige även sätta tullar på all den transport som går genom regionen till resten av landet. 

Märkligt resonerat

Vi förstår att Norrland fått utstå stora naturingrepp för att klara av elproduktionen. Därför tycker vi det är märkligt resonerat att nu södra Sverige ska låta sin natur ge vika för vindkraftverk som ska kompensera Socialdemokraternas och Centerpartiets nedläggning av kärnkraften. Ännu märkligare blir kritiken när en majoritet av vindkraftparkerna som fått ett negativt beslut ligger på det nationella bordet, inte på vårt.

Istället för att se att den Stockholmsfixering svensk politik genom regeringen lider av, där södra Sverige fått se rusande elpriser och Norrland sett för lite investeringar under många år, väljer Centerpartiet återigen att vara ett stödhjul till regeringen och attackera Moderaterna. 


Av Anna Jähnke

Ordförande i regionala utvecklingsnämnden Skåne (M)

Elin Petersson 

Ordförande i regionala utvecklingsnämnden Blekinge (M)