Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Centerns idé hotar judiskt liv i Sverige

Talli David, ordförande för Judiska ungdomsförbundet.
Benjamin Blecher, vice ordförande Judiska ungdomsförbundet.
Ellen Nilsson, ledamot Judiska ungdomsförbundet.

Det kan inte vara så att majoritetssamhället i Sverige ska läxa upp minoriteter och be oss överge våra traditioner, skriver Judiska ungdomsförbundet efter C-beslutet om att verka för ett förbud mot omskärelse.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Mitt under sabbaten, den judiska vilodagen kom det oväntade beslutet att Centerpartiet beslutat om att de vill se ett förbud av manlig omskärelse. Vi i Judiska ungdomsförbundet i Sverige förkastar detta beslut då det går emot en essentiell komponent av att säkerställa judiskt liv. Omskärelseriten är en 3 000 år gammal tradition och det är ett litet tecken på det band vi har mellan oss och vår tro.

Genom sociala medier har vi uttryckt vår frustration över det beslut som fattades på Centerpartiets partistämma, och den respons och kritik vi har fått har varit oproportionerligt hatisk och i många fall antisemitisk. Som unga judar är vi vana att stå upp för oss själva, och i detta fall blir det tydligt hur starka vi måste vara för att få vår röst hörd. Att säga att vi ”måste reformera eller dra från Sverige”, att vi är ”ett ociviliserat folk”, att vi ”hatar barn” och ”älskar att stympa små bebisar” visar på okunskap och ovilja att förstå. 

Främlingsfientlig idé

Vi är ett folk som är etablerat sedan flera hundra år i Sverige och vi är här för att stanna. Brit mila är en av de få saker vi behöver och kräver för att fortsätta som minoritet i Sverige. Det kan inte vara så att majoritetssamhället i Sverige ska läxa upp minoriteter och be oss rätta oss i leden genom att överge våra traditioner. Denna idé om ett förbud är främlingsfientlig men ännu viktigare att poängtera är att den hotar judiskt liv i Sverige. Dessutom är omskärelse en viktig del av den muslimska kulturen och det är därmed ett direkt hot av båda samfundens religionsfrihet.

Den respons och kritik vi har fått har varit oproportionerligt hatisk och i många fall antisemitisk.

Men barnen då tänker ni? Ur ett barnrättsperspektiv är det värt att påminna om att i barnkonventionen är det tydligt att barn som tillhör minoriteter har rätt till sin religion, identitet och kultur. FN:s barnrättskommitté som verkar för barns rättigheter är inte heller av uppfattningen att religiös manlig omskärelse under medicinska trygga former är problematisk eller att det är att ses som könsstympning. En tredjedel av världens män är omskurna.

Vi är era medmänniskor

Nu kliver vi in i det nya judiska året och som judar är det sedvanligt att tänka över det gångna året. Vi i Judiska ungdomsförbundet bjuder in er alla till att göra detsamma. Mellan Rosh Hashana och Yom Kippur tillåter vi oss att reflektera över beslut vi tar, och jobbar på att förbättra oss själva mot oss själva och våra medmänniskor. Vi svenska judar är era medmänniskor och vi uppmanar er att tänka över vad ett sådant beslut som föreslagits skulle ha för effekter.


Av Talli David, Ordförande

Benjamin Blecher, Vice ordförande

Ellen Nilsson, Ledamot

Sam Loefler, Ledamot

David Castellanos, Ledamot

Nina Tojzner, Generalsekreterare

Judiska ungdomsförbundet i Sverige