Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Centerns hyckleri om SD tydligt efter Löfvencirkusen

Sara Skyttedal, Europaparlamentariker för Kristdemokraterna.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker för Centerpartiet.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiet klarar fortfarande inte av att förklara varför de kan förhandla centrala politiska frågor med det kontroversiella polska partiet Lag och Rättvisa i Europaparlamentet, utan att ge upp viktiga principer, samtidigt som de menar att samma sak skulle vara omöjlig i relationen till SD i riksdagen.

Det skriver Sara Skyttedal (KD) i en slutreplik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Det är oklart om Abir Al-Sahlani ens läste min text i Expressen innan hon replikerade. Men det är så klart mer bekvämt att svara på vad hon önskar att jag hade skrivit, snarare än vad jag faktiskt skrev.

Undergångsretoriken kring sakpolitiska samtal med SD är en teater som upprätthålls för att inte störa Centerns självbild

Europaparlamentets arbetssätt innebär att alla talar med alla. Talar i bemärkelsen att komma överens om konkret lagstiftning, inte bara utbyta artiga hälsningsfraser. Det är så systemet fungerar, med följden att även Centerpartiet har tvingats in i ett system där kompromisser med ytterlighetspartier är en del av vardagen.

Men min poäng är inte att riksdagen och Europaparlamentet fungerar, eller bör fungera, på samma sätt, vilket Al-Sahlani låtsas. Poängen är denna: Europaparlamentets system klarar av uppgörelser mellan högernationalister (som exempelvis Lag och Rättvisa) och rödgröna partier (som exempelvis Centerpartiet) i viktig sakpolitik, utan att rättsstat och demokrati hotas.

Mer uppenbart än någonsin

Även om Sveriges riksdag har andra arbetssätt, skapar detta följdfrågan varför demokratin och rättsstaten skulle hotas av att den typ av sakpolitiska kompromisser som är vardag i Europaparlamentet skulle träffas även hemma i riksdagen?

Vad som är mer uppenbart än någonsin – inte minst sedan cirkusen kring Stefan Löfvens omval som statsminister passerat – är att Centerpartiet föredrar en socialdemokratisk regering framför en borgerlig. Undergångsretoriken kring sakpolitiska samtal med SD är helt enkelt en teater som upprätthålls för att inte störa Centerns självbild.

Att man i andra sammanhang, och i andra system, där Socialdemokraternas prenumeration på makten inte står på spel, klarar av att både förhandla och kompromissa med partier långt mer radikala än SD illustrerar detta med all önskvärd tydlighet.


Av Sara Skyttedal (KD)

Europaparlamentariker