Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

C propagerar för att sexualisera småflickor

I Sverige påtvingar vi inte våra barn religiösa symboler som syftar till förtryck, kontroll och underkastelse, skriver SD-debattörerna.
Foto: SHUTTERSTOCK
Lars Nyström (SD) oppositionsråd i Skurups kommun.
Foto: PRIVAT
Patrick Reslow (SD), riksdagsledamot i utbildningsutskottet.
Foto: SD

Sverigedemokraterna svarar om slöjförbudet i Skurup:

I Sverige är alla flickor och pojkar precis lika mycket värda. Flickor ska inte tvingas till att skyla sig med slöja bara för att deras föräldrar råkar ha vanföreställningar om kvinnans roll i samhället, skriver Lars Nyström och Patrick Reslow.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Centerpartiet försöker plocka billiga politiska poäng baserat på rena felaktigheter. Hela den argumentation som framförs i deras debattartikel bygger på en tanke om att Skolverket är en domstol, vilket naturligtvis inte stämmer. Skolverket i all ära, men någon rättsinstans har de aldrig varit och ska heller aldrig bli. Det faller på vårt rättsväsende att avgöra vad som är lagligt och inte. 

Slöjförbud är helt och hållet lagligt och strider inte mot religionsfriheten. Europadomstolen har vid ett flertal tillfällen prövat förbudet mot slöja i offentlig undervisningsverksamhet och varje gång nått slutsatsen att det inte finns några som helst rättsliga hinder för att införa detta.

Det är både besynnerligt och aningen oroande att ledande företrädare för Centerpartiet har så dålig koll på hur lagar stiftas och hur de prövas. Någon annat kanske man inte kan förvänta sig av ett parti som väljer att stödja den mycket kritiserade gymnasielagen.

Skvallrar om unkna värderingar

Den rättsliga biten må vara den saken som Centerpartisterna hänger upp sin argumentation på – om än felaktig. Av större intresse är dock vilka bakomliggande värderingar detta skvallrar om. Centerpartiet propagerar för att flickor ska döljas, att flickor ska särskiljas pojkarna och att flickor – trots en ålder som går att räkna på bägge händerna – ska betraktas som en sexuell varelse som ska skylas. Det är skamligt.

Nyligen uppdagades det att Göteborgs största moské meddelat allmänheten via sin hemsida att kvinnan inte får neka mannen samlag

För oss är detta en väldigt lätt avvägning att göra. I Sverige är alla flickor och pojkar precis lika mycket värda. De ska inte tvingas till att skyla sig bara för att deras föräldrar råkar ha vanföreställningar om kvinnans roll i samhället.

Varför ställs inte liknande krav på män?

Det är dessutom upprörande att man försvarar slöjan genom att hänvisa till allas rätt att bestämma över sin egen kropp och hur man klär sig. I detta sammanhang glömmer man helt bort det slöjtvång som hänger som en bila över tusentals barn, ungdomar och vuxna i dag. Inte heller ställer man sig frågan varför det enbart är muslimska flickor och kvinnor som berörs av krav på klädsel. Pojkarna och männen betraktas i sammanhanget som myndiga.

Det finns uppmärksammande fall där föräldrar till barn har förmått lärare att live-sända filmer på deras barn, enbart så att de kan försäkra sig om att de inte tagit av sig slöjan. Nyligen uppdagades det dessutom att Göteborgs största moské meddelat allmänheten via sin hemsida att kvinnan inte får neka mannen samlag och att hon måste be om lov innan hon lämnar hemmet. Om det är ett sådant samhälle Centerpartiet vill försvara och bygga så är de givetvis fria att göra detta.

Vi säger blankt nej till religionsförtryck

Vi å andra sidan ser det som en självklarhet att vi inte ska ha ett samhälle som redan i unga år befäster, vårdar och försvarar det förtryck som utövas mot kvinnor varje dag i religionens namn. 

Det här är Sverige, här påtvingar vi inte våra barn religiösa symboler som syftar till förtryck, kontroll och underkastelse. Det borde vara en självklarhet även för Centerpartiet.


Av Lars Nyström (SD) 

Oppositionsråd i Skurups kommun

Patrick Reslow (SD) 

Riksdagsledamot i utbildningsutskottet