Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Centern krokar arm med SD och skogsbaronerna

Annie Lööf och Centerpartiet har valt bråbrunt sällskap, menar Bolund och Stenevi.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Centerpartiet hamnar på fel sida av historien när de krokar arm med de blåbruna partierna och skogsbaronernas intressen för att inskränka miljöorganisationernas rätt att skydda miljön i domstol, skriver Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Centerpartiets prioriteringar blir talande när de tillsammans med Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna inskränker miljörörelsens rätt att försvara naturens intressen i domstol, mitt under en brinnande klimat- och naturkris. För ett riktigt miljöparti är klimatet och ekosystemens hälsa en fråga som vi alla är direkt berörda av. Och FN håller med – när stora beslut som påverkar naturen tas ska allmänheten ha rätt att säga sitt. Den uppluckring av Århuskonventionen som Centern just fått majoritet för i riksdagen en vårdslös och farlig väg att gå.

En stöld av folkets rätt att överklaga 

Århuskonventionen är ett internationellt åtagande som binder samman mänskliga rättigheter och miljö. Skyddet av det ena kan inte uppnås utan det andra i en värld där mark- och resursanvändning har en avgörande betydelse för våra samhällen. Att riva i Århuskonventionen är att stjäla folkets rätt att överklaga miljöförstöring.

Det är ett litet men betydande närmande till de länder där miljöaktivism är förenat med förtryck och livsfara.

Miljöorganisationernas rätt att driva rättsfall är ett skydd för de ”direkt berörda” av miljöförstöring på samma sätt som facket driver sina medlemmars fall när brott begås mot arbetsrätten. Att göra prövningen om miljöförstöring till en ”personlig angelägenhet”, som C, M, KD och SD nu vill göra, skulle vara som att stoppa facken från att driva arbetsrättsliga ärenden.

Ett närmande till länder där aktivister förtrycks  

Att Sverige på detta sätt undergräver statusen för Århuskonventionen skickar en allvarlig signal internationellt att Sverige inte respekterar allmänhetens och miljöorganisationers talerätt. Det är ett litet men betydande närmande till de länder där miljöaktivism är förenat med förtryck och livsfara. 

Under 2020 mördades fyra miljöförsvarare varje vecka runt om i världen, och även om mördade miljöaktivister är ett mycket dramatiskt exempel visar det hur miljö och mänskliga rättigheter hör ihop i en ojämn kamp om markens resurser där ekonomiskt starka aktörer alltid har övertaget. Om Sverige inte står bakom konventionerna som erkänner civilsamhällets talerätt bidrar vi till dessa konventioners urholkning. Organisationers och civilsamhällets roll som företrädare för allmänheten och naturen måste stärkas och värnas, även om det skogsindustrin störs av dem.

Pendeln svänger

Att marken brukas, och äganderätten skyddas av grundlagen är av godo och en nödvändighet för samhället, det är alla eniga om. 

Men miljölagarna finns till för att det ska ske på ett ansvarsfullt sätt där naturens och allmänhetens intressen också tas i beaktande. Naturskyddet i Sverige är något som miljörörelsen och Miljöpartiet kämpat för i decennier. Nu hotas framstegen och urholkningen av rätten till miljöprövning är tyvärr ytterligare ett tecken på hur pendeln är på väg att svänga.

Skogsnäringen jublar, så klart

Skogsnäringen har redan, föga förvånande, uttryckt stöd för uppluckringen medan miljöorganisationer som WWF och Naturskyddsföreningen på goda grunder oroas. Det vi nu ser är en farlig tillbakagång till tider då skogen var skogsindustrins och gruvbolagens vilda västern och internationella åtaganden för miljö och mänskliga rättigheter inte fanns.

När Centerpartiet och Sverigedemokraternas förslag nu gör gemensam sak i riksdagen är det ett dråpslag mot miljörörelsens och vanligt folks möjlighet att skydda vår natur. 


Av Per Bolund

Språkrör för Miljöpartiet de gröna

Märta Stenevi

Språkrör för Miljöpartiet de gröna

Här förs klimataktivisterna bort av polis:

0