Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carl-Oskar Bohlin: Främjandeförbudet är en nationell skamfläck

SPELBOLAG. Några av alla de utländska spelbolag som marknadsför sig i Sverige.
Genom denna reglering diskrimineras utländska spelbolag på grund av nationalitet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

EU:s inre marknad skall vara en marknad utan inre gränser. En marknad där människor, varor, kapital och tjänster fritt kan vandra över nationsgränser oförhindrat av vad bakåtsträvande nationella regler säger. Föråldrade idéer om protektionism och misstro mot omvärlden är oförenliga med den inre marknaden. Den inre marknadens öppenhet är i ton med Sverige anno 2011. Sverige skall vara ett öppet land, ett välkomnande land, ett land med rättvisa villkor. Så hur kommer det sig att vi i Sverige fortfarande har en diskriminerande lagregel som gör skillnad på vad som är svenskt och vad som är utländskt?
Det är för oss svenskar tillåtet att spela på utländska spelbolag. Det är också fullt legalt att i tv marknadsföra utländska spelbolag i Sverige givet att man sänder från ett land där detta är tillåtet, exempelvis England. Men i våra tidningar är situationen en annan.

Under 2010 uppgick marknadsföringskostnaderna för de statliga spelbolagen till cirka 600 miljoner kronor. Ingen lag i världen satte stopp för denna aggressiva marknadsföring. En bild säger fler än tusen ord sägs det. tv-reklam utgörs av fler än tusen bilder. Reklam för utländska spelbolag, Svenska spel och ATG rullar dagligen i de kommersiella tv-kanalerna. Men när det kommer till svenska tidningar riskerar chefredaktörerna böter eller till och med fängelse om de tar in annonser från utländska spelbolag.

En viktig poäng i sammanhanget är digitaliseringen av svensk media. Expressen och Aftonbladet finansieras inte längre i första hand av sålda lösnummer. Vad som gör att svenska tidningar går runt är försäljningen av annonsutrymme och bland de främsta köparna av annonsutrymme syns de utländska spelbolagen. Utan denna finansiering kommer de svenska tidningarna inte klara sig. Lotterilagens lydelse är sådan att om den tillämpas av nationella domstolar kommer svenska tidningar bli tvungna att flytta utomlands likt de kommersiella tv-kanalerna.

Den svenska regleringen är inte bara något som drabbar våra stackars chefredaktörer. Genom denna reglering diskrimineras utländska spelbolag på grund av nationalitet. Konstaterandet är inte någon höftning eller godtycklig bedömning från min sida. Slutsatsen drogs av Svea hovrätt efter att ha inhämtat förhandsavgörande från EU-domstolen i samband med de förenade målen B 1016-08 och B 1103-08. Konsekvensen av detta rättsfall är att det aktuella lagrummet (lotterilag (1994:1000) 54§ st 2 "Främjandeförbudet") inte längre skall tillämpas av de svenska domstolarna. Att tillämpa lagrummet skulle vara att handla i strid med EU-rätten. Främjandeförbudet har med andra ord helt spelat ut sin roll.

Detta diskriminerande lagrum kommer alltså sannolikt inte åsamka ytterligare skada, men orden står alltjämt kvar i vår lagbok som ett bittert minne vilket gnagt sig kvar i bakhuvudet. Alltför länge har vi svenskar diskriminerat utländska bolag. Alltför länge har svenska spelmarknaden präglats av protektionism och misstro mot våra grannar. Alltför länge har främjandeförbudet fått förpesta den svenska juridiken. Låt oss nu sudda ut denna pinsamma skamfläck på den nationella rätten och därmed ta ett stort steg mot ett rättvist Sverige.


Carl-Oskar Bohlin, M, är riksdagsledamot