Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carl Bildt: Lögnaktigt av Israels ambassadör

Tidigare utrikesministern Carl Bildt.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Israels Sverigeambassadör Ilan Ben-Dov.
Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN/EXPRESSEN

Det är omdömeslöst av ambassadör Ilan Ben-Dov att lögnaktigt anklaga mig för att ha avvisat eller nedvärderat Israels erbjudande om hjälp till Libanon, skriver Carl Bildt, tidigare utrikesminister.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Om Israels ambassadör avsiktligt missförstår eller om han bara helt enkelt inte förstår överlåter jag åt andra att bedöma men tydligt är att även han nu anslutit sig till den nya kinesiska traditionen av vargdiplomati med anklagelser, lögner och snedvridningar. Med respektingivande diplomati har det ingenting att göra. 

Fakta är följande: Omedelbart efter den enorma explosionen i Beirut twittrade jag och sade att ”det enda uppmuntrande i denna katastrofala situation är att också Israel har varit snabb med att erbjuda humanitär hjälp.” 

https://twitter.com/carlbildt/status/1290735149148180483?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1290735149148180483%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.expressen.se%2Fdebatt%2Fbildts-utspel-om-israel-cyniskt-och-okunnigt%2F

Bakgrunden var uppenbar.

Israel har två gånger invaderat Libanon. De israeliska bomberna har fallit över landet. Delar av Libanon var länge ockuperat av Israel. Fruktansvärda och väl dokumenterade krigsbrott har begåtts. Frekvent kränks landets luftrum av Israels stridsflyg. Bördan av palestinska flyktingar är sedan decennier tung. Länderna saknar till och med diplomatiska förbindelser.

Lögnaktig anklagelse

I det läget tyckte jag faktiskt att det var positivt att notera att också detta land erbjöd snabb hjälp.

Men ambassadören och en härskara av mer eller mindre extrema israeliska propagandister ryckte omedelbart ut för att attackera mig. Att antyda att det någonsin skulle ha funnits någonting problematiskt i relationen mellan Israel och Libanon var helt oacceptabelt. Ambassadören nedlät sig till ett tweet där jag helt lögnaktigt anklagades för att ha avvisat eller nedvärderat Israels erbjudande om hjälp – ”dismissed” var det ord han använde – och det trots att jag uttryckligen sagt att detta var ”positivt”. Han hävdade på grunder som förblir mysteriösa att jag skulle vara ”besatt” av Israel. Det var omdömeslöst av honom.

https://twitter.com/ilanbendov/status/1291362421496586240

Möjligen kan han försöka ursäkta sig med att det skedde det på instruktion hemifrån. Jag noterade hur man i ett mönster jag känner alltför väl från andra situationer och andra länder mobiliserade propaganda. Konstiga tweetkonton dök upp och spred galla. Jag kallades anti-semit och till och med nazist.

Lögn lades till lögn. Jag har sett det förr. Vi kommer alla att se det igen. 

Hur det sedan blir med Israels erbjudande om hjälp återstår att utreda.

Jag ser att man nu tagit kontakt med FN i denna fråga och bett om hjälp eftersom man ju inte har några förbindelser med Libanons regering, och jag dristar mig till att välkomna även detta. Men jag kan inte låta bli att notera att den regeringen ambassadören företräder oftast kritiserar FN:s olika hjälpinsatser och FN:s roll i dess egen del av världen. Med ett rejält ekonomiskt bidrag från Israel till FN:s insatser vore självfallet bra.

Ytterligare annektering

Däremot har ambassadören och hela hans hetsande härskara av propagandister självfallet helt rätt i att jag ofta varit starkt kritisk mot den politik hans regering företräder. Och det är väl snarast det som föranlett hans märkliga utbrott.

Dess ockupationspolitik strider mot folkrätten, förvägrar andra folk deras rättigheter och underminerar tydligt förutsättningarna för fred i regionen. Och regeringen Netanyahus avsikt att nu börja annektera ännu större delar av de områden man sedan 1967 ockuperat har fördömts av en med undantag av Donald Trumps Vita Hus så gott som enig värld.

Min åsikt när det gäller villkoren för fred i regionen är faktiskt den som är EU:s – den lades faktiskt fast när jag höll i ordförandeklubban. 

Jag förnekar inte alls att Israel gett katastrofbistånd till Haiti och andra länder. Det är näppeligen sensationellt att ett land gör så. Men det förändrar faktiskt ingenting av detta. Ingenting alls.


Av Carl Bildt

Tidigare utrikesminister