Carin Götblad är regionpolischef för region Mitt. Foto: SEBASTIAN LINDBERGCarin Götblad är regionpolischef för region Mitt. Foto: SEBASTIAN LINDBERG
Carin Götblad är regionpolischef för region Mitt. Foto: SEBASTIAN LINDBERG
Roger Haddad är rättspolitisk talesperson för Liberalerna. Foto: JESSICA GOW/TTRoger Haddad är rättspolitisk talesperson för Liberalerna. Foto: JESSICA GOW/TT
Roger Haddad är rättspolitisk talesperson för Liberalerna. Foto: JESSICA GOW/TT

Carin Götblad borde ha protesterat tidigare

Publicerad

Den satsning som regionpolischef Carin Götblad aviserat får inte innebära att man kallar en koordinering av befintliga poliser för något slagkraftigt.

Nu krävs fler utredare och poliser för att få slut på skjutningarna och den allt mer hänsynslösa kriminaliteten, skriver Roger Haddad (L).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | POLISKRISEN. Regionpolischef Carin Götblad skriver att polisen inte är bemannad för de grova brotten. Detta känner polisledningen väl till. Eftersom jag är verksam i Västmanland som Götblad ansvarar för har jag sett hur polisens förmåga försämrats. Färre poliser, färre i yttre tjänst, ingen brottsförebyggande verksamhet. 

Polisen har inte ens kunnat avsätta resurs till det utpekade utsatta området i Västerås. Dessa områden kräver permanenta resurser, inte tillfälliga. Det behövs både brottsförebyggande och ingripande insatser för att slå ut den organiserade brottsligheten.

 

LÄS MER: Regeringen tar inte mordvågen på allvar

 

Eliasson har i två år på Liberalernas frågor sagt att polisen inte behöver mer resurser, att utredningsverksamheten kommer förbättras, att fler brott ska klaras upp. Utvecklingen har i stället gått åt fel håll. Regeringen har sparat på svensk polis i tre år, polisavhoppen fortsätter. 

Poliser flyttas till storstäderna på landsbygdens bekostnad

Regionpolischefen har inte haft samma bild som de lokala polischeferna om utmaningarna vilket kräver en översyn av denna överbyråkratisering. Västmanland är inte unikt. Polisområden tappar resurser, befintliga poliser koordineras till storstäderna på bekostnad av de mindre orterna med risk för ökad otrygghet. Detta är inte hållbart. 

 

LÄS MER: Ett område med 30 000 tillåts vara laglös zon

 

Den satsning Götblad aviserat efter skjutningen i min hemkommun Västerås får inte innebära att man kallar en koordinering för något slagkraftigt. Utspel måste innebära fler utredare och poliser som allmänheten kan räkna med för att få slut på skjutningarna och den allt mer hänsynslösa kriminaliteten.

 

Av Roger Haddad (L)

Rättspolitisk talesperson, riksdagsledamot för Västmanland

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag