Carin Götblad borde ha protesterat tidigare

Carin Götblad är regionpolischef för region Mitt.
Foto: SEBASTIAN LINDBERG
Roger Haddad är rättspolitisk talesperson för Liberalerna.
Foto: JESSICA GOW/TT

Den satsning som regionpolischef Carin Götblad aviserat får inte innebära att man kallar en koordinering av befintliga poliser för något slagkraftigt.

Nu krävs fler utredare och poliser för att få slut på skjutningarna och den allt mer hänsynslösa kriminaliteten, skriver Roger Haddad (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | POLISKRISEN. Regionpolischef Carin Götblad skriver att polisen inte är bemannad för de grova brotten. Detta känner polisledningen väl till. Eftersom jag är verksam i Västmanland som Götblad ansvarar för har jag sett hur polisens förmåga försämrats. Färre poliser, färre i yttre tjänst, ingen brottsförebyggande verksamhet. 

Polisen har inte ens kunnat avsätta resurs till det utpekade utsatta området i Västerås. Dessa områden kräver permanenta resurser, inte tillfälliga. Det behövs både brottsförebyggande och ingripande insatser för att slå ut den organiserade brottsligheten.


LÄS MER: Regeringen tar inte mordvågen på allvar


Eliasson har i två år på Liberalernas frågor sagt att polisen inte behöver mer resurser, att utredningsverksamheten kommer förbättras, att fler brott ska klaras upp. Utvecklingen har i stället gått åt fel håll. Regeringen har sparat på svensk polis i tre år, polisavhoppen fortsätter. 

Poliser flyttas till storstäderna på landsbygdens bekostnad

Regionpolischefen har inte haft samma bild som de lokala polischeferna om utmaningarna vilket kräver en översyn av denna överbyråkratisering. Västmanland är inte unikt. Polisområden tappar resurser, befintliga poliser koordineras till storstäderna på bekostnad av de mindre orterna med risk för ökad otrygghet. Detta är inte hållbart. 


LÄS MER: Ett område med 30 000 tillåts vara laglös zon


Den satsning Götblad aviserat efter skjutningen i min hemkommun Västerås får inte innebära att man kallar en koordinering för något slagkraftigt. Utspel måste innebära fler utredare och poliser som allmänheten kan räkna med för att få slut på skjutningarna och den allt mer hänsynslösa kriminaliteten.


Av Roger Haddad (L)

Rättspolitisk talesperson, riksdagsledamot för Västmanland