Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Cancersjuka förtjänar mycket bättre än så här

Camilla Waltersson Grönvall är socialpolitisk talesperson för Moderaterna. Foto: FREDRIK WENNERLUND
Socialminister Lena Hallengren (S). Foto: VILHELM STOKSTAD/TT

Förra mandatperioden höjdes skatterna i Sverige med 60 miljarder kronor och Sverige fick samtidigt bland Europas längsta vårdköer. Till exempel får fyra av fem kvinnor i Sverige som drabbats av livmoderhalscancer inte sin cancervård i tid. Detta är helt orimligt, skriver Camilla Waltersson Grönvall (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK | SJUKVÅRD. Politik är att prioritera, skriver socialministern Lena Hallengren. Det stämmer. Däremot försöker hon samtidigt låta påskina att det inte behövs en uppdaterad cancerstrategi. Det är djupt okunnigt och går på tvärs med vad riksdagens majoritet uttryckt vid flera tillfällen. Därtill vad organisationer så som Cancerfonden hävdar i sina årliga cancerrapporter. Moderaterna accepterar inte sänkta ambitioner i cancervården. Vi kommer att avsätta 500 miljoner kronor per år för att ta fram och genomföra en ny cancerstrategi. Detta utöver de drygt tre miljarder kronor vi avsatte i budgeten för 2019 som ska stärka sjukvårdens ekonomi samt gå till att särskilt korta de långa vårdköerna.

Förra mandatperioden höjdes skatterna i Sverige med 60 miljarder kronor och Sverige fick samtidigt bland Europas längsta vårdköer. Till exempel är det så att fyra av fem kvinnor i Sverige som drabbats av livmoderhalscancer inte får sin cancervård i tid. Detta är helt orimligt.

M vill han ny nationell cancerstrategi

Moderaterna väljer att prioritera att stärka svensk cancervård bland annat genom en ny uppdaterad nationell cancerstrategi. Den behövs till exempel för att väga in allt nytt som sker inom medicinteknik, läkemedel, artificiell intelligens, mer avancerad diagnostik och biomarkörer som är på väg in i vården och där ny forskning pågår.  

Sveriges alla cancersjuka förtjänar mycket bättre än så här. Fler liv kan räddas om vi gör rätt saker. Att denna regering fortsatt är oförberedd och saknar långsiktighet i sin politik rörande cancervården är oroväckande. Vi är emellertid beredda att prestigelöst samarbeta kring en ny nationell cancerstrategi. För detta ska inte behöva vara en partiskiljande fråga. 

 

Av Camilla Waltersson Grönvall 

Socialpolitisk talesperson (M)