Magnus Ranstorp Foto: Tor Johnsson
Magnus Ranstorp Foto: Tor Johnsson

"Cage UK försvarar terrorister"

Publicerad

Fahad Ansari vid Cage UK försöker invagga läsarna i tron om att de kämpar för mänskliga rättigheter och tar avstånd från terrorism. Det är ett vågat påstående då det finns flera motsatta exempel.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

En av Cage ledare, Asim Qureshi, har i ett tal uppmanat till jihad mot västerlänningar i bland annat Irak och Afghanistan. Han har även kritiserat termen "självmordsbombningar", han finner "martyroperationer" bättre.

Cage grundare Moazzam Begg, populär hos vissa tongivande svenska föreningsaktivister (Afrosvenskarnas riksförbund, SUM och MMRK), tog under Afghanistans talibansyre med sin familj dit med motiveringen att han "ville leva i en islamisk stat".

Cage överhuvud Yvonne Ridley dedikerade ett av sina större tal till al-Qaidaideologen Awlaki. Detta borde ha uppskattats av Ansari då han kallat samme terrorist för "en inspiration".

Innan Munir Awad dömdes till 12 års fängelse för det planerade terrorattentatet mot Jyllands-Posten hann Cage i samverkan med MMRK skriva en vitbok som förklarade hans gunst.

Det finns ett omfattande antal kontakter och stöd mellan Cage och anklagade terrorister och hatpredikanter. För att vara en organisation som kämpar för mänskliga rättigheter måste de vara den mest otursförföljda i historien.

Cage UK kan snarare beskrivas som en islamistisk gruppering som inte missar en möjlighet att rycka ut till terroristers försvar och elda på polarisering i samhället. Att de, likt svenska kopior, för- söker kamouflera detta som att arbeta för mänskliga rättigheter är en chimär som behöver genomskådas.

 

MAGNUS RANSTORP

PEDER HYLLENGREN

Terroristforskare vid Försvarshögskolan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag