"Cage UK försvarar terrorister"

Magnus Ranstorp
Foto: Tor Johnsson

Fahad Ansari vid Cage UK försöker invagga läsarna i tron om att de kämpar för mänskliga rättigheter och tar avstånd från terrorism. Det är ett vågat påstående då det finns flera motsatta exempel.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

En av Cage ledare, Asim Qureshi, har i ett tal uppmanat till jihad mot västerlänningar i bland annat Irak och Afghanistan. Han har även kritiserat termen "självmordsbombningar", han finner "martyroperationer" bättre.

Cage grundare Moazzam Begg, populär hos vissa tongivande svenska föreningsaktivister (Afrosvenskarnas riksförbund, SUM och MMRK), tog under Afghanistans talibansyre med sin familj dit med motiveringen att han "ville leva i en islamisk stat".

Cage överhuvud Yvonne Ridley dedikerade ett av sina större tal till al-Qaidaideologen Awlaki. Detta borde ha uppskattats av Ansari då han kallat samme terrorist för "en inspiration".

Innan Munir Awad dömdes till 12 års fängelse för det planerade terrorattentatet mot Jyllands-Posten hann Cage i samverkan med MMRK skriva en vitbok som förklarade hans gunst.

Det finns ett omfattande antal kontakter och stöd mellan Cage och anklagade terrorister och hatpredikanter. För att vara en organisation som kämpar för mänskliga rättigheter måste de vara den mest otursförföljda i historien.

Cage UK kan snarare beskrivas som en islamistisk gruppering som inte missar en möjlighet att rycka ut till terroristers försvar och elda på polarisering i samhället. Att de, likt svenska kopior, för- söker kamouflera detta som att arbeta för mänskliga rättigheter är en chimär som behöver genomskådas.


MAGNUS RANSTORP

PEDER HYLLENGREN

Terroristforskare vid Försvarshögskolan.