Annie Lööf, partiledare (C). Foto: Yvonne Åsell / Svd / TtAnnie Lööf, partiledare (C). Foto: Yvonne Åsell / Svd / Tt

Annie Lööf, partiledare (C).

 Foto: Yvonne Åsell / Svd / Tt
Kristina Yngwe (C), miljöpolitisk talesperson.Kristina Yngwe (C), miljöpolitisk talesperson.

Kristina Yngwe (C), miljöpolitisk talesperson.

Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP). Foto: Sven LindwallKlimat- och miljöminister Åsa Romson (MP). Foto: Sven Lindwall

Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP).

 Foto: Sven Lindwall
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Axel ÖbergStatsminister Stefan Löfven (S). Foto: Axel Öberg

Statsminister Stefan Löfven (S).

 Foto: Axel Öberg

(C): Våra fyra krav på Romson och Löfven

Publicerad

Centerpartiet tänker inte tigande se på när den rödgröna regeringen missar chansen att påverka avtalet som skrivs under i Paris.

Här är fyra frågor som vi uppmanar Stefan Löfven och Åsa Romson att driva, skriver Annie Lööf och Kristina Yngwe (C).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I dag samlas tiotusentals människor i Paris på klimattoppmötet COP21. Den som tror att frågan om global uppvärmning får sin definitiva lösning kommer bli besviken, men det råder ingen tvekan om att COP21 är ett viktigt tillfälle för världens länder att ta ett stort kliv på vägen mot tvågradersmålet.

Alliansen bedrev ett framgångsrikt arbete i klimatpolitiken. Vi visade att det går att förena minskade koldioxidutsläpp med ekonomisk tillväxt. CO2-utsläppen i Sverige minskade med 17 procent 2006-2013, elen från vindkraft mer än tiofaldigades och andelen förnybar energi i transportsektorn växte sig tre gånger så stor. Allt detta samtidigt som Sveriges ekonomi växte.

Vårt arbete stannade inte heller vid Sveriges gränser. EU:s långsiktiga klimatmål på 80-95 procent minskat CO2-utsläpp beslutades under svenskt ordförandeskap. Sverige tog även initiativ till The New Climate Economy, en flitigt citerad rapport som gav ny energi till de globala klimatdiskussionerna.

 

Den rödgröna regeringen har dock inte lyckats behålla ledartröjan. Flera av Alliansens initiativ går nu på sparlåga och man har lagt sig på en alldeles för låg ambitionsnivå när det gäller EU:s handel med utsläppsrätter. Dessutom trampar man snett här hemma med höjda skatter på egenproducerad solkraft och stor förvirring om vilka procentsatser Sverige skulle driva på EU-nivå inför COP21.

Centerpartiet tänker inte tigande se på när den rödgröna regeringen missar chansen att påverka avtalet som skrivs under i Paris. Vi uppmanar därför Stefan Löfven och Åsa Romson att driva följande frågor – inför, under och efter COP21, både på hemmaplan och internationellt.

1. Reformera utsläppshandeln. Ta chansen att sätta press på de andra EU-länderna att förändra EU:s system för handel med utsläppsrätter. Det måste bli betydligt dyrare att förorena även inom EU. Det handlar om att långsiktigt minska den fria tilldelningen, annullera större del av överskottet och att fler av utsläppsrätterna ska auktioneras ut.

 

2. Skapa ett öppet och levande avtal. Jobba för ett transparent och långsiktigt avtal, där man mäter och verifierar ländernas åtaganden och har möjlighet att skärpa kraven över tid. Alla länder måste inkluderas i förhandlingarna och de som släpper ut mest ska ta störst ansvar. Ett långsiktigt utsläppsmål bör sättas som utgår från vad klimatpanelen IPCC pekat ut, det vill säga minst 50 procent, men så mycket som 70 procent minskning av utsläppen till 2050.

 

3. Klimatinvesteringar ska räknas. Jobba för att avtalet ska innefatta ett hållbart, rättvist system för att länder ska kunna tillgodoräkna sig utsläppsminskningar utanför det egna landets gränser. Detta efterfrågas av många utvecklingsländer, som på det sättet kan räkna hem stora investeringar. Systemet måste dock konstrueras med hänsyn till lokala förutsättningarna, så det gynnar, inte drabbar, enskilda människor.

 

4. Slåss för biodrivmedel. Ta strid med EU-kommissionen om att gynna förnybara drivmedel. Här har regeringen lagt sig platt. Det håller inte när vi behöver ställa om till en fossiloberoende fordonsflotta. Sverige, och även andra EU-länder, måste kunna fortsätta att använda effektiva klimatstyrmedel i transportsektorn, som står för en tredjedel av Sveriges CO2-utsläpp. Principen om att det är fossil koldioxid som ska beskattas måste gälla i hela EU.

Om regeringen driver dessa frågor kan Sverige återta initiativet i det globala klimatarbetet, samtidigt som man nationellt fortsätter Alliansens arbete att bygga Sverige som ett föregångsland. Sverige är en liten spelare, men vi har visat tidigare att vi ändå kan göra ett stort avtryck. I Paris har regeringen möjlighet att göra det igen. Missa inte den chansen, Stefan Löfven och Åsa Romson.

 

Annie Lööf

(C), partiledare

Kristina Yngwe

(C), miljöpolitisk talesperson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag