Arbetsförmedlingen har nått regeringens mål för nyanlända tre år i rad, skriver arbetsförmedlaren Johan Berg. Foto: PRIVATArbetsförmedlingen har nått regeringens mål för nyanlända tre år i rad, skriver arbetsförmedlaren Johan Berg. Foto: PRIVAT
Arbetsförmedlingen har nått regeringens mål för nyanlända tre år i rad, skriver arbetsförmedlaren Johan Berg. Foto: PRIVAT
Centerns arbetsmarknadspolitiska talesperson Annika Qarlsson vill att Arbetsförmedlingen läggs ner. Foto: ANNA SIMONSSONCenterns arbetsmarknadspolitiska talesperson Annika Qarlsson vill att Arbetsförmedlingen läggs ner. Foto: ANNA SIMONSSON
Centerns arbetsmarknadspolitiska talesperson Annika Qarlsson vill att Arbetsförmedlingen läggs ner. Foto: ANNA SIMONSSON

C mörklägger sanningen om Arbetsförmedlingen

Publicerad

Lägg ner Arbetsförmedlingen, skrev Centerpartiets Annika Qarlsson. Nu svarar arbetsförmedlaren Johan Berg: 

Det är ett hån. Vi har nått regeringens mål för nyanlända tre år i rad. Dessutom visar forskning att privata aktörer inte alls presterar bättre än offentlig arbetsförmedling.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | ARBETSMARKNAD. Centerpartiet vill lägga ned Arbetsförmedlingen, skriver Annika Qarlsson (C). Partiet föreslår att myndighetens huvuduppdrag helt privatiseras och att etableringsuppdraget återkommunaliseras. Centerpartiet anser att Arbetsförmedlingen har misslyckats med sitt uppdrag att få nyanlända i arbete.

Uttalandet är ett hån mot Arbetsförmedlingen och arbetsförmedlare, som nu går på knäna. Hela nio av tio arbetsförmedlare har en så hög arbetsbelastning att man knappt eller inte alls hinner med sina arbetsuppgifter. Situationen är så pass allvarlig att en anmälan har gjorts till Arbetsmiljöverket.

 

LÄS MER: Stoppa fiaskot – lägg ner Arbetsförmedlingen 

 

Frågan är vad forskarna vid Stockholms universitet och Riksrevisionen skulle säga om Centerpartiets påstående? Partiet försöker nämligen mörka resultaten från deras granskningar av etableringsreformen.

I sin skuggbudget väljer partiet att endast hänvisa till delrapporter från de båda granskningarna. Frågan som Qarlsson gärna får besvara är varför partiet inte refererar till slutrapporterna?

Riksrevisionen: Af bör ha kvar ansvaret för nyanlända

Forskarna vid Stockholms universitet kan nämligen i sin slutrapport konstatera att Arbetsförmedlingens arbete ger bättre resultat än kommunernas. Riksrevisionens slutsats är även att Arbetsförmedlingen bör ha kvar ansvaret för etableringen av nyanlända.

Så Qarlssons svar tycks uppenbart.

Värt att lyfta fram är det faktum att Arbetsförmedlingen har nått regeringens mål för nyanlända tre år i rad. Det är även värt att lyfta fram att det förra året betalades ut drygt 5,4 miljarder till privata aktörer inom coachning, utbildning och rehabilitering. Hela Arbetsförmedlingens organisation kostade motsvarande knappt 8,2 miljarder. Den privata marknaden finns alltså redan i dag.

Qarlsson skriver vidare att privata aktörer "bevisligen funkar mycket bättre" än Arbetsförmedlingen. Forskarna vid IFAU skulle nog bli förvånande över uttalandet, då privata aktörer inte alls presterar bättre än offentlig arbetsförmedling.

För att använda Qarlssons egna ord. Nu får det räcka – med lögner om Arbetsförmedlingen.

 

Av Johan Berg

Arbetsförmedlare

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag