Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

C mörklägger sanningen om Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen har nått regeringens mål för nyanlända tre år i rad, skriver arbetsförmedlaren Johan Berg.
Foto: PRIVAT
Centerns arbetsmarknadspolitiska talesperson Annika Qarlsson vill att Arbetsförmedlingen läggs ner.
Foto: ANNA SIMONSSON

Lägg ner Arbetsförmedlingen, skrev Centerpartiets Annika Qarlsson. Nu svarar arbetsförmedlaren Johan Berg: 

Det är ett hån. Vi har nått regeringens mål för nyanlända tre år i rad. Dessutom visar forskning att privata aktörer inte alls presterar bättre än offentlig arbetsförmedling.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | ARBETSMARKNAD. Centerpartiet vill lägga ned Arbetsförmedlingen, skriver Annika Qarlsson (C). Partiet föreslår att myndighetens huvuduppdrag helt privatiseras och att etableringsuppdraget återkommunaliseras. Centerpartiet anser att Arbetsförmedlingen har misslyckats med sitt uppdrag att få nyanlända i arbete.

Uttalandet är ett hån mot Arbetsförmedlingen och arbetsförmedlare, som nu går på knäna. Hela nio av tio arbetsförmedlare har en så hög arbetsbelastning att man knappt eller inte alls hinner med sina arbetsuppgifter. Situationen är så pass allvarlig att en anmälan har gjorts till Arbetsmiljöverket.


LÄS MER: Stoppa fiaskot – lägg ner Arbetsförmedlingen 


Frågan är vad forskarna vid Stockholms universitet och Riksrevisionen skulle säga om Centerpartiets påstående? Partiet försöker nämligen mörka resultaten från deras granskningar av etableringsreformen.

I sin skuggbudget väljer partiet att endast hänvisa till delrapporter från de båda granskningarna. Frågan som Qarlsson gärna får besvara är varför partiet inte refererar till slutrapporterna?

Riksrevisionen: Af bör ha kvar ansvaret för nyanlända

Forskarna vid Stockholms universitet kan nämligen i sin slutrapport konstatera att Arbetsförmedlingens arbete ger bättre resultat än kommunernas. Riksrevisionens slutsats är även att Arbetsförmedlingen bör ha kvar ansvaret för etableringen av nyanlända.

Så Qarlssons svar tycks uppenbart.

Värt att lyfta fram är det faktum att Arbetsförmedlingen har nått regeringens mål för nyanlända tre år i rad. Det är även värt att lyfta fram att det förra året betalades ut drygt 5,4 miljarder till privata aktörer inom coachning, utbildning och rehabilitering. Hela Arbetsförmedlingens organisation kostade motsvarande knappt 8,2 miljarder. Den privata marknaden finns alltså redan i dag.

Qarlsson skriver vidare att privata aktörer "bevisligen funkar mycket bättre" än Arbetsförmedlingen. Forskarna vid IFAU skulle nog bli förvånande över uttalandet, då privata aktörer inte alls presterar bättre än offentlig arbetsförmedling.

För att använda Qarlssons egna ord. Nu får det räcka – med lögner om Arbetsförmedlingen.


Av Johan Berg

Arbetsförmedlare