Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

C blundar för följderna av sin migrationspolitik

Centerns sjukvårdspolitiska talesperson Anders W Jonsson – här på bild tillsammans med partiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson – skrev att överläkaren Stefan Krakowski inte vet hur en läkare jobbar. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
”Det är en allvarlig beskyllning för att komma från en person som tillbringar sin mesta tid i en riksdagssal. Till skillnad mot Anders W Johansson arbetar jag heltid på akut-och sjukhusavdelningar” svarar Stefan Krakowski.

Som läkare försöker jag förutse konsekvenserna av mina beslut. 

C-toppen Anders W Jonssons replik om humanitär skyddsgrund får mig att undra om han som politiker gör detsamma, skriver Stefan Krakowski.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK | MIGRATION. I en replik på min debattartikel i Expressen den 12 februari anklagar Centerpartiets Anders W Jonsson mig för att inte veta vilka arbetsuppgifter läkare i Sverige har. Det är en allvarlig beskyllning för att komma från en person som tillbringar sin mesta tid i en riksdagssal. För till skillnad mot Anders W Johansson arbetar jag heltid på akut-och sjukhusavdelningar. Jag har dessutom skrivit och granskat mängder av intyg på uppdrag av olika myndigheter inklusive Försäkringskassan men också i asylärenden.

Läkarens intyg väger tungt

Om man läser min artikel noga inser man att jag aldrig hävdat att läkare fattar myndighetsbeslut. Det jag säger är att läkarintyg ligger till grund för de beslut som till exempelvis Försäkringskassan eller Migrationsverket fattar.

Om Anders W Jonsson arbetade i den kliniska verkligheten skulle han inse att läkarintyg, speciellt de som rör kroppslig sjukdom, inte bara väger tungt utan ofta är helt avgörande för många av de beslut som myndigheterna fattar. Antingen är Anders W Jonsson helt medveten om detta eller så väljer han att blunda för verkligheten. 

Humanitär skyddsgrund

En annan anmärkningsvärd mening i hans replik är påståendet om den ”humanitära skyddsgrund” Centerpartiet vill införa: ”Exakt hur den ska utformas och vad som ska läggas i betydelsen ”humanitär skyddsgrund” är med andra ord inte klart”. Nja, möjligen inte exakt men Centerns migrationspolitiska talesperson, Johanna Jönsson, ger väl en ganska bra ledtråd: ”Det kan handla om personer som är svårt sjuka där man vet att personen kommer att dö, av kanske en hjärntumör, om några månader. Det kan vara en äldre person som inte har någon kontakt med någon överhuvudtaget i hemlandet och som också är väldigt sjuk”. 

Hur står det till med konsekvensanalysen?

Hur man än vänder och vrider på det hela kommer läkare att tvingas skriva allt fler intyg beträffande svår sjukdom eller ensamhet på uppmaning av asylsökande, deras anhöriga eller juridiska ombud om Centerpartiets regler om humanitär skyddsgrund blir verklighet. 

Som läkare försöker jag förutse konsekvenserna av mina beslut. 

Anders W Jonssons replik får mig att undra om han som politiker gör det.

 

Av Stefan Krakowski

Överläkare, författare och skribent