Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Byt ut Sahlin mot någon som kan terror

<p>Jenny Sonesson.</p>
Foto: Privat.
<p>Magnus Ranstorp.</p>
Foto: Lars Epstein

Regeringen och de borgerliga har på torsdagen enats om åtgärder mot terrorism. Men det räcker inte. Vi behöver en ny kraft som kan ta över ansvaret som svensk samordnare mot våldsbejakande islamism, skriver Jenny Sonesson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Äntligen vaknar det politiska Sverige ur slummern. Regeringen och de fyra borgerliga partierna har enats om 13 åtgärder mot terrorism. Bland annat ska terrorresor kriminaliseras, offentliga medel stoppas till aktörer som sprider våldsbejakande budskap och missbruket av svenska pass stävjas.

Tyvärr fick Liberalerna inte igenom ett av sina förslag, möjlighet att dra in pass vid misstanke om terroristbrott. Flera europeiska länder, till exempel Tyskland, Frankrike och Nederländerna, kan beslagta eller neka att utfärda pass under en viss period. Även Sverige måste utrustas med dessa rättsliga verktyg.

Men att betrakta terrorism enbart som en uppgift för rättsväsendet räcker inte. Uppgörelsen tydliggör kommunernas ansvar för förebyggande arbete mot radikalisering. Det är utmärkt. Samtidigt måste vi vara realistiska om kommunernas kapacitet i dagsläget och uppgörelsen innehåller tyvärr inga extra anslag till kommunerna.

I en färsk enkät från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) uppger länsstyrelserna att socialtjänstens verksamhet i drygt hälften av Sveriges kommuner är ”allvarligt påverkad” eller ”kritiskt påverkad”.

240 kommuner (83 procent av samtliga kommuner) uppger att de pressas hårt av flyktingtrycket, enligt tidningen Dagens Samhälle. Det är uppenbart att volymfrågan slukar resurser. Kommunerna har även små möjligheter att påverka om potentiella asylsökande terrorister bosätter sig i kommunen.


I jämförelse med till exempel USA och Kanada har Sverige en mycket släpphänt kontroll av asylsökande som kan utgöra en samhällsfara. En hård screening av asylsökanden måste införas av säkerhetspolitiska skäl och de som inte vill respektera våra lagar bör omedelbart få avslag på sina asylansökningar.

Under alliansregeringen var jag som politisk sakkunnig delaktig i att en nationell samordnare, med kansli, tillsattes mot all form av våldsbejakande extremism. Alliansregeringen utsåg Mona Sahlin till uppdraget. På torsdagens pressträff meddelades att funktionen kommer förlängas. Det är välkommet eftersom kommunerna behöver konkret vägledning och stöd.

Jag delar emellertid debattören Sakine Madons uppfattning att Mona Sahlin inte är rätt person i detta skapa läge att leda det förebyggande arbetet mot just våldsbejakande islamism.  

Mona Sahlin behärskar höger- och vänsterextremism men var länge naiv när det gäller hedersrelaterat våld. Tyvärr uppvisar hon drag av liknande undfallenhet när det gäller våldsbejakande islamism.


I ett tal vid toppmötet i Washington mot terrorism i februari sade president Obama att muslimska samfund mer aktivt måste ta avstånd från Islamiska staten. Mona Sahlin instämde och uttalade att muslimska organisationer tydligare ska erkänna problemen med rekryteringen i Sverige. Hon möttes av skarp kritik från Sveriges Muslimska Råd som menade att hon uttryckt sig rasistiskt.

Via deras officiella konto på Facebook framkommer det att Mona Sahlin under ett möte med dem den 21 februari bett om ursäkt. ”Under mötet framförde Sahlin en ursäkt för sin formulering…” Mona Sahlin borde självklart ha backat upp president Obama och deklarerat att hon aldrig kommer att be om ursäkt för att muslimska ledare med inflytande över unga ska ta ett större ansvar för att motverka barbariskt våld i sin egen religions namn.

En ny kraft behöver ta över ansvaret som svensk nationell samordnare mot våldsbejakande islamism. En person med dokumenterat gedigna kunskaper om detta komplexa och svårnavigerade ämne, till exempel den internationellt erkände forskaren Magnus Ranstop.


Jenny Sonesson

Tidigare politisk sakkunning i regeringskansliet för våldsbejakande extremism (FP).