Jenny Sonesson. Foto: Privat.Jenny Sonesson. Foto: Privat.

Jenny Sonesson.

 Foto: Privat.
Magnus Ranstorp. Foto: Lars EpsteinMagnus Ranstorp. Foto: Lars Epstein

Magnus Ranstorp.

 Foto: Lars Epstein

Byt ut Sahlin mot någon som kan terror

Publicerad

Regeringen och de borgerliga har på torsdagen enats om åtgärder mot terrorism. Men det räcker inte. Vi behöver en ny kraft som kan ta över ansvaret som svensk samordnare mot våldsbejakande islamism, skriver Jenny Sonesson.

Äntligen vaknar det politiska Sverige ur slummern. Regeringen och de fyra borgerliga partierna har enats om 13 åtgärder mot terrorism. Bland annat ska terrorresor kriminaliseras, offentliga medel stoppas till aktörer som sprider våldsbejakande budskap och missbruket av svenska pass stävjas.

Tyvärr fick Liberalerna inte igenom ett av sina förslag, möjlighet att dra in pass vid misstanke om terroristbrott. Flera europeiska länder, till exempel Tyskland, Frankrike och Nederländerna, kan beslagta eller neka att utfärda pass under en viss period. Även Sverige måste utrustas med dessa rättsliga verktyg.

Men att betrakta terrorism enbart som en uppgift för rättsväsendet räcker inte. Uppgörelsen tydliggör kommunernas ansvar för förebyggande arbete mot radikalisering. Det är utmärkt. Samtidigt måste vi vara realistiska om kommunernas kapacitet i dagsläget och uppgörelsen innehåller tyvärr inga extra anslag till kommunerna.

I en färsk enkät från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) uppger länsstyrelserna att socialtjänstens verksamhet i drygt hälften av Sveriges kommuner är ”allvarligt påverkad” eller ”kritiskt påverkad”.

240 kommuner (83 procent av samtliga kommuner) uppger att de pressas hårt av flyktingtrycket, enligt tidningen Dagens Samhälle. Det är uppenbart att volymfrågan slukar resurser. Kommunerna har även små möjligheter att påverka om potentiella asylsökande terrorister bosätter sig i kommunen.

 

I jämförelse med till exempel USA och Kanada har Sverige en mycket släpphänt kontroll av asylsökande som kan utgöra en samhällsfara. En hård screening av asylsökanden måste införas av säkerhetspolitiska skäl och de som inte vill respektera våra lagar bör omedelbart få avslag på sina asylansökningar.

Under alliansregeringen var jag som politisk sakkunnig delaktig i att en nationell samordnare, med kansli, tillsattes mot all form av våldsbejakande extremism. Alliansregeringen utsåg Mona Sahlin till uppdraget. På torsdagens pressträff meddelades att funktionen kommer förlängas. Det är välkommet eftersom kommunerna behöver konkret vägledning och stöd.

Jag delar emellertid debattören Sakine Madons uppfattning att Mona Sahlin inte är rätt person i detta skapa läge att leda det förebyggande arbetet mot just våldsbejakande islamism.  

Mona Sahlin behärskar höger- och vänsterextremism men var länge naiv när det gäller hedersrelaterat våld. Tyvärr uppvisar hon drag av liknande undfallenhet när det gäller våldsbejakande islamism.

 

I ett tal vid toppmötet i Washington mot terrorism i februari sade president Obama att muslimska samfund mer aktivt måste ta avstånd från Islamiska staten. Mona Sahlin instämde och uttalade att muslimska organisationer tydligare ska erkänna problemen med rekryteringen i Sverige. Hon möttes av skarp kritik från Sveriges Muslimska Råd som menade att hon uttryckt sig rasistiskt.

Via deras officiella konto på Facebook framkommer det att Mona Sahlin under ett möte med dem den 21 februari bett om ursäkt. ”Under mötet framförde Sahlin en ursäkt för sin formulering…” Mona Sahlin borde självklart ha backat upp president Obama och deklarerat att hon aldrig kommer att be om ursäkt för att muslimska ledare med inflytande över unga ska ta ett större ansvar för att motverka barbariskt våld i sin egen religions namn.

En ny kraft behöver ta över ansvaret som svensk nationell samordnare mot våldsbejakande islamism. En person med dokumenterat gedigna kunskaper om detta komplexa och svårnavigerade ämne, till exempel den internationellt erkände forskaren Magnus Ranstop.

 

Jenny Sonesson

Tidigare politisk sakkunning i regeringskansliet för våldsbejakande extremism (FP).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag