Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Busch Thors skådespel förtjänar en guldbagge

Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna.Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT
Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Kalle Sundin är utredare vid tankesmedjan Katalys.Foto: Eva Lindblad/1001bild.se

Man ska vara försiktig att uttrycka sig på sätt som spär på politikerförakt, men Elisabeth Svantessons och Ebba Busch Thors skådespeleri om välfärden är inget annat än ögontjäneri av värsta sort, skriver Kalle Sundin från tankesmedjan Katalys.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Otur för Ebba Busch Thor och Elisabeth Svantesson att de skulle prestera sitt livs bästa skådespeleri precis veckan efter Guldbaggegalan. Annars hade priserna haglat över dem.

”Kommuner och regioner går på knäna”, klagade Svantesson i söndagens SVT Agenda. Resurserna i välfärden räcker inte, jämrade sig Ebba Busch Thor i Aktuellt.

Skattesänkarna har kort minne

Om det inte är skådespeleri så har de båda tappat minnet. Har de glömt att deras partier i regeringsställning sänkte skatterna med 140 miljarder? Så sent som för ett år sedan tvingade Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna igenom en statsbudget där skatterna sänktes med ytterligare 20 miljarder. 

Tålamodet är slut – Januariavtalet kommer inte överleva en skattesänkarsmäll till mot välfärden.

Steg för steg har de gröpt ur grunden för vår gemensamma välfärd – nu förväntar de sig hurrarop från väljarna för att de tillsammans med Vänsterpartiet kan tänka sig att pytsa in 2,5 miljarder extra. Man ska vara försiktig att uttrycka sig på sätt som spär på politikerförakt, men det här är inget annat än ögontjäneri av värsta sort.

Hur låter det vid ett maktskifte?

Att Vänsterpartiet nu gör gemensam sak med det här gänget – och räknar med SD:s stöd i riksdagen – är riskabelt. Ingen kan säga att de 2,5 extra miljarderna inte behövs, sakpolitiskt är det en vinst för alla som prioriterar välfärden. Men insatserna är höga. Faller det nuvarande regeringsunderlaget och ersätts av ett högerkonservativt vet vi att det är ännu större skattesänkningar och kraftigt bantad socialförsäkring som väntar. Då kommer skådespeleriet från M och KD att vara över.

Välfärden är grovt underfinansierad, så kommer vara fallet även när spelturerna är över för den här gången. Att Januariavtalspartierna trots alla larmrop om nedskärningar presenterade en så svag budget för välfärden i höstas är oförståeligt. För Socialdemokraterna är det ett stort löftesbrott mot väljarna. I kommande förhandlingar finns inget utrymme att vika ner sig. Tålamodet är slut – Januariavtalet kommer inte överleva en skattesänkarsmäll till mot välfärden.

 

Av Kalle Sundin

Utredare, Katalys