Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Busch Thors populism om imamerna tar alla pris

Ebba Busch Thor anklagar oss för att ta lätt på extremismen. Vad ska man då säga om KD? skriver Mikael Damberg och Morgan Johansson.Foto: ERIK ABEL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikesminister Mikael Damberg (S).Foto: STINA STJERNKVIST/TT
Justitieminister Morgan Johansson (S).Foto: NAINA HELÉN JÅMA/TT

Menar KD att Sveriges regering ska bryta mot grundlagen, trotsa domstolsbeslut och lämna Europarådet och Europakonventionen?

I så fall har KD:s nya samarbete med SD uppenbarligen fördjupats mer än någon kunde ana, skriver S-ministrarna Mikael Damberg och Morgan Johansson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. I en artikel som tar alla pris när det gäller opportunistisk populism anklagar KD:s Ebba Busch Thor och Andreas Carlson regeringen för att låta ”extremismen härja fritt” och för att de individer som varit tagna i förvar då de utgör säkerhetsrisker inte kan utvisas till sina hemländer.

Det är fullständigt fel.

När det gäller de som togs i förvar, så beslutade regeringen i enlighet med Säpos förslag om utvisning. 

Att det inte kan genomföras i nuläget beror på att en domstol, Migrationsöverdomstolen, har bedömt att de löper risk att torteras eller avrättas. Och då får inte en utvisning verkställas, enligt svensk lag och enligt Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. 

Respektera rättsstaten

Sverige är en rättsstat. Det innebär att en regering måste respektera domstolsbeslut och att Sverige, som alla andra europeiska länder, måste följa Europakonventionen. 

Eller menar KD att Sveriges regering ska bryta mot grundlagen, trotsa domstolsbeslut och lämna Europarådet och Europakonventionen? 

I så fall har KD:s nya samarbete med SD uppenbarligen fördjupats mer än någon kunde ana. 

Det är KD som mer än något annat parti drivit fram religiösa friskolor i Sverige. Det finns en uppenbar risk att dessa blir tummelplats för religiös extremism och radikalisering.

Sverige är inte ensamt om denna situation. Tvärtom. Det är ett dilemma som demokratiska rättsstater ställts inför, och det finns gott om exempel där europeiska länder inte kunnat verkställa utvisningar av dessa skäl. 

KD skadar förtroendet för Säpo

KD påstår att en av de förvarstagna nu är ”spårlöst försvunnen”. Det är ett felaktigt påstående, och när det framförs av centrala företrädare för ett riksdagsparti så skadar och underminerar det allmänhetens förtroende för Säpo. Det är allvarligt och borde stämma till eftertanke. 

Under KD:s åtta år långa regeringsmedverkan hände i praktiken ingenting när det gäller kampen mot terrorism. Trots att resandet till IS i Syrien/Irak kulminerade 2013–14 så lyfte KD inte ett finger för att förbjuda terrorresorna.

Så har vi skärpt lagarna

Sedan vi tillträdde har vi sett till att Sverige i dag har de strängaste lagarna mot terrorism någonsin. Terrorresorna har förbjudits, förbudet mot terrorfinansiering har utvidgats och det är numera också förbjudet att motta terrorutbildning. 

Möjligheterna till hemlig avlyssning har utvidgats, datalagringen återinförts och de brottsbekämpande myndigheterna kommer få bättre möjligheter att läsa krypterad kommunikation genom hemlig dataavläsning. På riksdagens bord ligger nu också ett förslag om att förbjuda samröre med en terroristorganisation.

Dessutom så har anslagen till Säpo ökat med över 45 procent under våra år i regeringen. 

Vi går nu också vidare med att reformera LSU, Lagen om särskild utlänningskontroll. Genom denna lag, som lades fram av en socialdemokratisk regering 1991, har samhället möjligheter att hålla riskindivider under bevakning. Dessa möjligheter måste emellertid öka ytterligare, och därför har vi tillsatt en översyn av lagstiftningen. Vår ambition är att Säpos behov ska styra lagstiftningen i denna del.

Hur ska KD ha det med religiösa friskolor?

Busch Thor och Carlson anklagar oss för att ta lätt på extremismen. Vad ska man då säga om KD?

Det är Kristdemokraterna som mer än något annat parti drivit fram religiösa friskolor i Sverige. Det finns en uppenbar risk att religiösa friskolor blir tummelplats för religiös extremism och radikalisering, och det finns till och med uppgifter om att skattepengar från dessa skolor genom vinstuttag förts utomlands.

När riksdagen förra året på vårt initiativ röstade igenom ett system med ägarprövning av friskolor, för att kunna stoppa extremister från att ta över skolor, då röstade KD nej. 

Vi socialdemokrater kommer alltid att stå upp mot extremism och bekämpa terrorism. Men det sker inte med opportunistiska utspel, utan med ökade resurser, starkare lagstiftning och effektivare polisiära verktyg. 

 

Av Morgan Johansson (S)

Justitieminister

Mikael Damberg (S)

Inrikesminister 

Misstänkta imamen Abo Raad: ”Diskriminering mot muslimer”