Busch Thor väljer SD framför humanismen

Ebba Busch Thors Kristdemokrater har glidit långt från det humanistiska parti det en gång var, menar Alice Bah Kuhnke.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Alice Bah Kuhnke är Europaparlamentariker för Miljöpartiet.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL

Under många år kunde Miljöpartiet och Kristdemokraterna samarbeta på ett vis som bar frukt.

Genom att gång på gång kroka arm med högerpopulister suddar KD nu, sakta men säkert, igen alla spår av det parti man en gång var. Det är djupt sorgligt och för många ofattbart, skriver Alice Bah Kuhnke (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. När Kristdemokraterna inleder helgens riksting är det ett splittrat parti som samlas i Umeå. Inom KD bubblar ett missnöje mot den inhumana riktning partiet utvecklat under Ebba Busch Thors partiledarskap. Vi är många som hoppas att de krafter i partiet som kämpar för att partiets rötter i omtanke om de mest utsatta och ovillkorad solidaritet ska ta plats, höja sin röst och få genomslag.

I flera decennier har Miljöpartiet och Kristdemokraterna kunnat samarbeta på ett vis som burit frukt, trots att partierna på många sätt har stora ideologiska olikheter. 

Kristdemokraterna var tidigare profilerade som ett humanistiskt parti som prioriterade människovärdet, också för världens mest utsatta människor. I samband med det så kallade Påskuppropet 2005 skrev Kristdemokraterna, tillsammans med bland andra Miljöpartiet, en motion i en protest mot den dåvarande regeringens flyktingpolitik som man ansåg var inhuman. 

Det var många som då gladdes över att kunna möta Kristdemokrater i en gemensam övertygelse om att människovärdet inte är godtyckligt. Att vi i dag, 15 år senare, bevittnar hur samma parti går i helt motsatt riktning och är den drivande kraften för att svensk borgerlighet ska samarbeta med Sverigedemokraterna, är djupt sorgligt och för många ofattbart. Samtidigt är världens mest utsatta i större behov av medmänsklighet än någonsin.

Vill begränsa familjeåterförening

Att Kristdemokraternas nu gått så långt att de vill begränsa rätten till familjeåterförening är vi miljöpartister skyldiga att uppmärksamma. Partiets politiker har tillgång till samma studier och rapporter som vi, de är med andra ord väl medvetna om att familjeåterförening är en grundläggande förutsättning för att människor, barn och föräldrar, ska kunna känna trygghet inför sin framtid och etableras i sitt nya hemland.

Vi gröna saknar er, humanister och människorättskämpar i Kristdemokraterna, som under flera decennier har värnat människor på flykt.

Genom att gång på gång kroka arm med högerpopulister suddar Kristdemokraterna, sakta men säkert, igen alla spår av det parti man en gång var. De humanistiska värderingar som historiskt präglat partiets politik har med tydlighet bytts ut. 

Internt motstånd i KD

Men det finns internt motstånd. Vi har politiska vänner i Kristdemokraterna, lokalt, regionalt och nationellt, som självklart vill att partiet ska utvecklas, men inte på bekostnad av partiets värdegrund. De kämpar mot en partistyrelse som inte längre står upp för en human migrationspolitik. I onsdags krävde elva högt uppsatta kristdemokrater att partiet ska stå fast vid rätten till familjeåterförening. Motionen om att återinföra permanenta uppehållstillstånd har stort stöd, och den går tvärtemot partiledningens hårdare linje. Det ger hopp.

Vi gröna saknar er, humanister och människorättskämpar i Kristdemokraterna, som under flera decennier har värnat människor på flykt, försvarat asylrätten och samtidigt stått upp för de frivilligorganisationer som hjälper de utsatta papperslösa. Vi saknar möjligheterna vi gemensamt identifierade, som gav oss förutsättningar att liera oss när världen brinner, för de som behöver oss allra mest.

Vi måste hjälpa klimatflyktingarna

Uppemot 200 miljoner människor väntas fly på grund av klimatförändringarna. Det är den rika delen av världen som bär det stora ansvaret för klimatförändringarna, samtidigt är det också vi som har möjligheten att ge skydd till människor på flykt.

Sverige och världen är i större behov av humanism än någonsin. Vi är många som hoppas att Kristdemokraterna stänger dörren till högerpopulismen och i stället, tillsammans med oss andra, tar sitt medmänskliga ansvar.


Av Alice Bah Kuhnke

Europaparlamentariker för Miljöpartiet de gröna

Ebba Busch Thors svar efter interna kritiken