Bura in djurrättsaktivisterna som trakasserar våra bönder

Patrik Hansson, vd för Arla Sverige.

De mordhotar, gör inbrott, skrämmer djur och kallar bönder för mördare och våldtäktsmän.

Regeringen agerar för långsamt – de djurrättsaktivister som hotar och trakasserar våra bönder måste stoppas omedelbart, skriver Patrik Hansson, vd för Arla Sverige.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Den 21 oktober hålls ett seminarium i riksdagen som behandlar problemen med aktivister som trakasserar våra bönder. Det är bra att saken tas upp för diskussion. 

Jordbruksminister Jennie Nilsson och justitieminister Morgan Johansson har gått ut och berättat att de tillsatt en intern utredning som ska ut på remiss under hösten, om högre straff för dem som hotar och trakasserar. Det är också bra. Men det är för sent, och går för långsamt. 

Problemet med aktivister har vuxit lavinartat de senaste åren, och vissa medier har många gånger uppmuntrat och hejat på genom att göra dem till hjältar.

Men vad är det för hjälte som kommer med anonyma hot till bönders barn på telefon om att deras föräldrar ska dö? Som bryter sig in på väl fungerande gårdar och skrämmer djur och människor? Som hindrar bonden i hens arbete, och kallar hen för mördare och våldtäktsman, fast man är en hårt arbetande lantbrukare som producerar mat för Sveriges befolkning, med djurens allra bästa för ögonen?

2 av 10 utsatta för hot

En alldeles färsk undersökning bland Arlas 2 300 ägare som alla är mjölkbönder visar att:

2 av 10 har personligen upplevt hot och trakasserier på grund av sitt yrke

6 av 10 mår dåligt på grund av samhällets och aktivisters attityd och nästan lika många känner sig otrygga på gården på grund av risken för aktivister

Vart fjärde barn har känt sig utsatt på grund av förälderns yrke

14 procent funderar på att sluta som mjölkbonde på grund av attityderna från samhället och risken för aktivister

Media måste sluta glorifiera nattliga inbrott i stallar och politikerna måste förstå att det är bråttom nu

Dessa resultat vittnar om en ohållbar situation för Sveriges mjölkbönder.

Vill vi verkligen ha ett land utan mjölkproducenter, utan djurhållning? Ska vi helt plocka bort Bregott, ost, yoghurt och mjölken till kaffet från våra bord, eller ska vi importera dessa produkter från länder som i många fall har sämre djurhållning, och sämre klimatavtryck (svenska mjölkbönder har 50 procent lägre klimatavtryck än genomsnittet globalt)? Vad är då vunnet?

Självklart ska alla missförhållanden uppmärksammas så att de kan rättas till – oavsett om det handlar om åldringsvård, fusk med Försäkringskassan eller vanskötsel av djur. Men aktivister som trakasserar, hotar, utför skadegörelse och anonymt anmäler helt oskyldiga bönder så att länsstyrelsen måste ut och inspektera och om och om igen (utan att hitta något att anmärka på) är helt förkastligt och måste få ett slut nu.

Måste agera nu

Justitieministerns utredning kring skärpta och utvidgade lagar i samband med intrång och hot mot bönder förväntas komma ut på remiss under hösten och kan bli verklighet tidigast om ett år. 

Det är alldeles för sent. Innan strängare straff finns på plats kommer polisen inte att prioritera dessa ärenden, och trakasserierna kan fortsätta.

Bönderna är en hårt arbetande yrkesgrupp som bidrar till våra öppna landskap, biologisk mångfald och levande landsbygd där folk kan hitta arbete. Och de är nyckeln till den svenska matproduktion som vi både behöver och vill ha. Men om de ska orka så måste samhället stå upp för dem, inte mot dem. Media måste sluta glorifiera nattliga inbrott i stallar och politikerna måste förstå att det är bråttom nu.

Sveriges mjölkbönder är värda hyllningar, inte hot.


Av Patrik Hansson

Vd Arla Sverige