Bryt normerna som gör att pojkar växer upp till män som slår

Annika Hirvonen (MP), jämställdhetspolitisk och skolpolitisk talesperson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Rasmus Ling (MP), rättspolitisk talesperson.
Foto: MP

För att långsiktigt stoppa våldet måste vi bryta de destruktiva mansnormer som gör att pojkar växer upp till män som slår. Det är ett arbete som måste börja redan i förskolan, skriver MP:s Annika Hirvonen och Rasmus Ling i en replik till Moderatkvinnorna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Det är väldigt glädjande att också Moderatkvinnorna engagerar sig i debatten om hur vi får stopp på det grova våldet mot kvinnor. Vi hoppas att M kommer stödja de förslag som håller på att arbetas fram.

Till skillnad från M tycker vi i Miljöpartiet att alla fall av grov kvinnofridskränkning borde ha minimistraffet två år och omfattas av häktespresumtionen. Det är viktigt både för att ärendet ska prioriteras av rättsväsendet och för att våldet ska upphöra snabbt, utan att kvinnan ska behöva flytta och leva gömd. Häktning skulle också minska risken för att kvinnor utsätts för hot och påtryckningar att inte medverka i brottsutredningen. 

Vi vill också att kvinnor ska skyddas mot hatbrott och att fotboja ska användas mer vid kontaktförbud. Kvinnojourernas finansiering måste permanentas, och inte användas som budgetregulator.

Destruktiva mansnormer

För att långsiktigt stoppa våldet måste vi bryta de destruktiva mansnormer som gör att pojkar växer upp till män som slår. Det är hela samhällets ansvar och ett arbete som måste börja redan i förskolan. Nolltollerans ska råda mot sexuella trakasserier i skolan. Samtyckeslagen, som M höll emot in i det sista, ska följas upp med arbete för samtyckeskultur. 

Vi i Miljöpartiet ser hur ojämställda strukturer hänger ihop med kvinnors utsatthet för våld. Ekonomisk självständighet och möjligheten att få en egen bostad hänger ihop med risken att bli beroende av en man som slår. Våra förslag omfattar därför både förebyggande insatser och straffskärpningar liksom politik för ökad jämställdhet.


Av Annika Hirvonen

Jämställdhetspolitisk och skolpolitisk talesperson för Miljöpartiet

Rasmus Ling

Rättspolitisk talesperson för Miljöpartiet