Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brottsoffren är en blind fläck för MP

Johan Forssell är rättspolitisk talesperson för Moderaterna.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
MP:s rättspolitiska talesperson Rasmus Ling kallade högerpartiernas krav på skärpta staff för populism.
Foto: RIKSDAGEN / RIKSDAGEN

Det är häpnadsväckande att Rasmus Ling genom hela sin artikel talar om vikten av straffrabatter för brottslingar och inte en enda gång ens nämner ordet ”brottsoffer”. Tyvärr är detta symtomatiskt för både Miljöpartiets och regeringens rättspolitik, skriver Johan Forssell (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Rasmus Ling går till angrepp mot Moderaternas rättspolitik. Jag vill till att börja med välkomna Miljöpartiets nyfunna intresse för rättsfrågorna. Och Rasmus Ling har delvis rätt: Det är helt korrekt att Moderaterna står för en skarpare rättspolitik – faktum är att vi ser kampen mot brottsligheten som en av vår tids stora frihetsfrågor.

Samtidigt är det häpnadsväckande att Rasmus Ling konsekvent genom hela sin artikel talar om vikten av straffrabatter för brottslingar och inte en enda gång ens nämner ordet ”brottsoffer”. Tyvärr är detta symtomatiskt för både Miljöpartiets och regeringens rättspolitik. Det handlar om ett ensidigt fokus på brottslingarna. Mängdrabatt, ungdomsrabatt och villkorlig frigivning gör att personer som begår grova brott vid upprepade tillfällen enbart sitter av en bråkdel av sina straff.

Tre våldtäkter räknas som en

En 18-åring som döms för tre våldtäkter får inte bara en schabloniserad 50-procentig rabatt tack vare sin ”låga” ålder. Han får därutöver en generös mängdrabatt, som innebär att endast en av tre våldtäkter räknas fullt ut. Rasmus Ling och regeringen tycker uppenbarligen att det är fullt rimligt. Brottsoffren är nog inte lika övertygade.

För bakom varje brott finns någon som har utsatts för våld, hot eller en kränkning. Skador som ofta tar lång tid att bearbeta och återhämta sig från. Ibland ett helt liv.

Moderaterna kommer fortsätta driva en rättspolitik som värnar brottsoffret framför brottslingen. Det handlar både om dubbla skadestånd och skärpta straff som fångar upp brottets allvar. Allt tyder dock på att brottsoffren kommer fortsätta vara en blind fläck för regeringen och Miljöpartiet.


Av Johan Forssell (M)

Rättspolitisk talesperson

Se Johan Forssell i debatt mot Linda Snecker (V)