Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bröderna Salazar måste ta avstånd

Samuel Nudel.

Sedan starten för 18 år sedan har skivbolaget Redline Recordings blivit en institution inom svensk hiphop och har under bröderna Salla, Chepe och Masse Salazars ledarskap, eller "The Salazar Brothers" som de kallar sig, också blivit en viktig röst i den antirastiska debatten.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Redline Recordings har vunnit prestigefulla priser, samarbetat med Adidas och SVT har producerat dokumentärer om dem.

Redline Recordings bjuds ofta in till olika evenemang som arrangeras av viktiga samhällsinstitutioner som politiska partier.

Så sent som förra veckan uppträdde The Salazar Brothers på SSU:s valläger på Bommersvik, där över 1 000 unga människor samlades för att peppas av artister och S-toppar som Stefan Löfven, Mona Sahlin och Göran Persson.

Salla Salazar och Redline Recordings var även involverade i Kärrtorps-demonstrationerna mot nazism i december.

- Är man antirasist ska man agera och inte bara kalla sig det, sa han till Kingsize Magazine inför demonstrationen.

Med tanke på Redline Records antirasistiska patos är det konstigt att bröderna Salazar inte tar tydligare avstånd från flera av sina artisters antisemitiska uttalanden, som jag kartlagt på Svenska kommittén mot antisemitisms blogg i veckan.


Inför "Labyrints" uppträdande på Way out west i Göteborg, tidigare i sommar, förklarade en av gruppens medlemmar Jacques "Jacco" Mattar, att anledningen till att det "rapporteras så lite" om terrororganisationen Islamiska staten (IS, tidigare Isis) är att: "samma personer som skapat Isis är samma personer som styr median ... högt uppsatta sionister". Mattar jämför gärna och ofta Israels agerande med Nazitysklands, Netanyahu är "dagens Hitler" och Israel gör "exakt samma sak i modern tid". Påståendet att "offren blivit bödlar" är en kollektiviserande anklagelse som spelar en viktig roll i samtida antijudisk argumentation.

I november 2012 skrev Daniel "Dani M" Monserrat i en kommentar på Aftonbladet att "I stort sett hela världsmedia styrs av Israel". I kommentaren använde Dani M den judiska bankfamiljen Rothschild som "bevis" för sina teorier - på samma sätt som antisemiter sedan 1700-talet använt Rothschild som symbol för en påstådd judisk världskonspiration.

Dani M, som deklarerat att han tar avstånd från "alla former av rasism", sprider snarlika budskap i sina låtar. Där målar han ofta upp ett ospecificerat "dom" som "manipulerar informationen", "står bakom varje krig", "gör allt för rikedom" och "äger media". Mot bakgrund av Dani M:s tidigare uttalanden, som han inte tagit avstånd från, kan man gissa sig till vilka "dom" som avses.


På sociala medier promotar och legitimerar Dani M högerextrema "Partiet de fria", som har kopplingar till rasideologiska och antisemitiska American Free Press (AFP) som grundades av en känd förintelseförnekare. När hans antisemitiska budskap uppmärksammas på instagramkontot "Judehatet" levererar Dani M föga oväntat ännu en konspirationsteori, för att försvara de tidigare, och beskriver kritikerna som "en förlängd arm av Israels ambassad". Dessutom har han ju faktiskt "judiska vänner".

Tillsammans med en annan av Redlines artister, Carlos "Carlito" Muños, är Dani M medlem i Facebookgrupper som Vaken.se, där antisemitism och förintelseförnekande är vardagsmat. På denna sajt flödar konspirationsteorier om 11 september-attentaten och inom högerextrema kretsar vanliga begrepp som "Illuminati", "Bilderberg" och "New World Order" är utbredda.


Mönstret är tydligt och talande och visar på vilka föreställningar som får förekomma hos skivbolagets artister utan att de reagerar. Det är inte "osmidiga", "olyckliga" eller "klumpiga" formuleringar som gång på gång tycks komma upp till ytan, utan snarare ett utflöde ur en tankestruktur som ledningen av allt döma inte uppfattar som problematisk. Tvärtom, företrädare för Redline har vid ett flertal tillfällen bagatelliserat och försvarat de konspirationsteorier och den antisemitism som deras artister sprider.

Till exempel när Masse 2012 bortförklarade Dani M:s antijudiska propaganda och menade att han endast blivit utsatt för en smutskastningskampanj.

Det är oklart om SSU kändes till Redline Records brist på hållning till antisemitism när de bjöds in till Bommersvik. Men jag hoppas att SSU och andra organisationer som är aktiva inom antirasism kräver ett tydligt ställningstagande även mot antisemitism nästa gång de vill boka Redlines records företrädare och artister.

Rasism och fördomar får inte bagatelliseras på det sätt som Redline gjort i snart två år. Om Redline Records vill uppfatta sig som en trovärdig röst inom antirasism måste bröderna Salazar ta ett tydligt och kategoriskt avstånd till de antisemitistiska uttalanden och konspirationsteorier, som Dani M och Jacco uttryckt.


SAMUEL NUDEL

Aktiv mot rasism och judehat.

0