Samuel Nudel.
Samuel Nudel.

Bröderna Salazar måste ta avstånd

Publicerad

Sedan starten för 18 år sedan har skivbolaget Redline Recordings blivit en institution inom svensk hiphop och har under bröderna Salla, Chepe och Masse Salazars ledarskap, eller "The Salazar Brothers" som de kallar sig, också blivit en viktig röst i den antirastiska debatten.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Redline Recordings har vunnit prestigefulla priser, samarbetat med Adidas och SVT har producerat dokumentärer om dem.

Redline Recordings bjuds ofta in till olika evenemang som arrangeras av viktiga samhällsinstitutioner som politiska partier.

Så sent som förra veckan uppträdde The Salazar Brothers på SSU:s valläger på Bommersvik, där över 1 000 unga människor samlades för att peppas av artister och S-toppar som Stefan Löfven, Mona Sahlin och Göran Persson.

Salla Salazar och Redline Recordings var även involverade i Kärrtorps-demonstrationerna mot nazism i december.

- Är man antirasist ska man agera och inte bara kalla sig det, sa han till Kingsize Magazine inför demonstrationen.

Med tanke på Redline Records antirasistiska patos är det konstigt att bröderna Salazar inte tar tydligare avstånd från flera av sina artisters antisemitiska uttalanden, som jag kartlagt på Svenska kommittén mot antisemitisms blogg i veckan.

 

Inför "Labyrints" uppträdande på Way out west i Göteborg, tidigare i sommar, förklarade en av gruppens medlemmar Jacques "Jacco" Mattar, att anledningen till att det "rapporteras så lite" om terrororganisationen Islamiska staten (IS, tidigare Isis) är att: "samma personer som skapat Isis är samma personer som styr median ... högt uppsatta sionister". Mattar jämför gärna och ofta Israels agerande med Nazitysklands, Netanyahu är "dagens Hitler" och Israel gör "exakt samma sak i modern tid". Påståendet att "offren blivit bödlar" är en kollektiviserande anklagelse som spelar en viktig roll i samtida antijudisk argumentation.

I november 2012 skrev Daniel "Dani M" Monserrat i en kommentar på Aftonbladet att "I stort sett hela världsmedia styrs av Israel". I kommentaren använde Dani M den judiska bankfamiljen Rothschild som "bevis" för sina teorier - på samma sätt som antisemiter sedan 1700-talet använt Rothschild som symbol för en påstådd judisk världskonspiration.

Dani M, som deklarerat att han tar avstånd från "alla former av rasism", sprider snarlika budskap i sina låtar. Där målar han ofta upp ett ospecificerat "dom" som "manipulerar informationen", "står bakom varje krig", "gör allt för rikedom" och "äger media". Mot bakgrund av Dani M:s tidigare uttalanden, som han inte tagit avstånd från, kan man gissa sig till vilka "dom" som avses.

 

På sociala medier promotar och legitimerar Dani M högerextrema "Partiet de fria", som har kopplingar till rasideologiska och antisemitiska American Free Press (AFP) som grundades av en känd förintelseförnekare. När hans antisemitiska budskap uppmärksammas på instagramkontot "Judehatet" levererar Dani M föga oväntat ännu en konspirationsteori, för att försvara de tidigare, och beskriver kritikerna som "en förlängd arm av Israels ambassad". Dessutom har han ju faktiskt "judiska vänner".

Tillsammans med en annan av Redlines artister, Carlos "Carlito" Muños, är Dani M medlem i Facebookgrupper som Vaken.se, där antisemitism och förintelseförnekande är vardagsmat. På denna sajt flödar konspirationsteorier om 11 september-attentaten och inom högerextrema kretsar vanliga begrepp som "Illuminati", "Bilderberg" och "New World Order" är utbredda.

 

Mönstret är tydligt och talande och visar på vilka föreställningar som får förekomma hos skivbolagets artister utan att de reagerar. Det är inte "osmidiga", "olyckliga" eller "klumpiga" formuleringar som gång på gång tycks komma upp till ytan, utan snarare ett utflöde ur en tankestruktur som ledningen av allt döma inte uppfattar som problematisk. Tvärtom, företrädare för Redline har vid ett flertal tillfällen bagatelliserat och försvarat de konspirationsteorier och den antisemitism som deras artister sprider.

Till exempel när Masse 2012 bortförklarade Dani M:s antijudiska propaganda och menade att han endast blivit utsatt för en smutskastningskampanj.

Det är oklart om SSU kändes till Redline Records brist på hållning till antisemitism när de bjöds in till Bommersvik. Men jag hoppas att SSU och andra organisationer som är aktiva inom antirasism kräver ett tydligt ställningstagande även mot antisemitism nästa gång de vill boka Redlines records företrädare och artister.

Rasism och fördomar får inte bagatelliseras på det sätt som Redline gjort i snart två år. Om Redline Records vill uppfatta sig som en trovärdig röst inom antirasism måste bröderna Salazar ta ett tydligt och kategoriskt avstånd till de antisemitistiska uttalanden och konspirationsteorier, som Dani M och Jacco uttryckt.

 

SAMUEL NUDEL

Aktiv mot rasism och judehat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag