Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bränderna ett uttryck för radikalisering

Veronica Palm (S).

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Brand på Rosenkullens asylboende utanför Munkedal under förra veckan.

Foto: Adam Ihse/TT

Vi ser i dag en politisk polarisering samtidigt som hopplösheten är stor hos många. Det gör att vissa vänder sig till mer ljusskygga kretsar för att få bekräftelse.
Följden blir en skrämmande radikalisering som tar sig uttryck i rekrytering av jihadkrigare och mordbränder på flyktingboenden, skriver Veronica Palm (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Vi söker alla bekräftelse i andra och vill vara sociala varelser. Det sociala kittet är en förutsättning för att kunna få ett samhälle att fungera. Men när framtidstron sinar, när man inte ser hoppet, så är det lätt att vända människor mot varandra.

I Sverige i dag ser vi en politisk polarisering samtidigt som hopplösheten är stor hos många. Det skrämmer, och gör att vissa vänder sig till mer ljusskygga kretsar för att få bekräftelse. Följden blir en skrämmande radikalisering som tar sig uttryck i rekrytering av Jihadkrigare och mordbränder på flyktingboenden.

Ett av politikens misstag är att allt för ofta låta analysen stanna för tidigt och hamna i en fruktlös konflikt om – slarvigt uttryckt – ”fler fritidsgårdar” eller ”strängare straff”. Självklart måste de som begår brott lagföras och självklart måste vi investera i ungas framtid, men den som tror att det skulle stoppa islamister eller fascister har en allt för grund syn.

Politikens uppgift är både att upprätthålla lag och ordning och att bygga ett samhälle som ger framtidshopp. Det skulle minska basen ur vilka radikala våldsgrupper kan rekrytera. Men vi måste också orka belysa de strukturer som finns bakom – de äldre män som cyniskt utnyttjar desillusionerade ungdomar för sina egna politiska syften.

 

I Sverige i dag predikas våld av fundamentalistiska imamer i källarmoskéer. Att påstå att den ideologiska indoktrineringen inte påverkar unga i valet att resa i väg som Jihadkrigare i Syrien är inte bara blint, det är också farligt. Ideologin bakom måste både synliggöras och bekämpas. Den har ingen plats i ett demokratiskt samhälle.

På samma sätt måste den ideologi som ligger bakom hatet mot de människor som tvingas fly till Sverige synliggöras och bekämpas. Det är inte en slump eller en isolerad händelse när boenden för flyktingar sätts i brand natt efter natt. Det är en logisk konsekvens av Sverigedemokraternas politiska retorik. De unga arga män med rakat huvud, kängor och bomberjacka som jag mötte på 90-talet, de som gick med i ett Sverigedemokraterna med naziuniformer på medlemsmöten, är i dag vuxna.

Flera av dessa män har jag nu mött igen, med välkammat hår och kostym i Sveriges riksdag. På samma sätt som min antirasism fostrade mig som ung aktivist på 90-talet så fostrades de på den andra sidan i en fascistisk riktning.

I dag kastar de inte själva brandbomber eller misshandlar människor, men de vet precis hur de ska få sina fotsoldater att göra det.

 

När ett flyktingboende i Lund brinner – några nätter efter att SD i Lund lagt upp kartor på kommunens boenden för flyktingar på sin Facebooksida – så blir kopplingen skrämmande tydlig. Ett tungt ansvar för den våldsvåg som sveper över Sverige vilar på Sverigedemokraterna och dess främsta företrädare. De sprider lögner och halvsanningar om svensk migrationspolitik, underblåser en rädsla för det främmande och ställer mångkultur i kontrast mot ett gott liv. Deras hat kombinerat med det hat som sprids på nätet triggar en ny generation unga arga män att göra det Jimmie Åkesson, Kent Ekeroth, Mattias Karlsson, Björn Söder och Richard Jomshof inte gör själva.

Vad är då motmedlet mot radikala hatideologier? Jo, det är både straff och fritidsgårdar. Politikens uppgift är att visa på ordning och reda och på framtidshopp. Men det räcker inte. Det är du, vanliga vänliga svensk som är hjälten. När du står upp för alla människors lika värde, säger ifrån vid fikabordet och på Facebooktrådar och går med i manifestationer. Det är vi tillsammans som kan ge bekräftelse i kärlek i stället för i hat, och bygga ett öppnare och vänligare Sverige.

 

Veronica Palm

Ordförande för Socialdemokraterna i Stockholm